Plante de gradina

#plante de gradina #iedera #plante agatatoare #clematis #wisteria

Plante agatatoare pentru gradina

Plantele agatatoare au un scop bine definit: acela de a infrumuseta locul unde sunt plantate. Datorita faptului ca se dezvolta rapid si invadeaza spatiul, aceste plante agatatoare pot acoperi gardurile vechi si pergolele sau pot tine umbra locuintei in sezonul cald.

Este bine de stiut ca in gradina poti avea plante agatatoare benefice, dar ci unele soiuri daunatoare .

1 Clematis - plante agatatoare delicate

Clematis, cunoscuta si sub denumirea de clematida , este o planta cu flori spectaculoase si delicate. Daca sunt ingrijite bine, florile clematis pot atinge chiar si 10 metri inaltime. Aceste plante agatatoare infloresc la sfarsitul primaverii si rezista atat pe temperaturi caniculare, cat si pe temperaturi mai scazute.

2 Trandafirii, plante agatatoare parfumate

Trandafirii agatatori infloresc in diferite nuante de roz, alb, galben si lila. Florile mici ale acestei plante agatatoare apar in buchete bogate la sfarsitul lunii iulie si infrumuseteaza orice spatiu. Avantajul acestui trandafir este acela ca se dezvolta destul de rapid. Dezavantajul ar fi ca anual trebuie sa-l cureti de crengutele uscate.

3 Wisteria, plante agatatoare senzationale

Wisteria sinensis (glicina) este un arbust ce poate ajunge pana la 20 de metri lungime. Florile sunt medii, in nuante de mov, in general. Ele cresc in ciorchini lungi si rezista destul de bine atat pe timp racoros, cat si pe caldura.

Cu aceste plante agatatoare poti decora gardurile si balustradele. Trebuie sa stii ca au nevoie de mult soare, minim 6 ore pe zi. Wisteria prefera solul afanat, usor alcalin.

4 Iederele, plante agatatoare rezistente

Iderele sunt plante agatatoare rezistente. Chiar daca la inceput se dezvolta mai greu, odata ce incepe a creste este indicat sa o monitorizezi, deoarece tinde sa se raspandeasca prea mult si sa devina invaziva. Iedera se dezvolta cel mai bine intr-un sol acid sau bazic si nu este pretentioasa. Creste atat la soare, cat si intr-un loc umbros din gradina.

5 Caprifoi japonez

Caprifoiul japonez este un arbust catarator, cu flori alb-galbui sau rosiatice, placut mirositoare. Perioada de inflorire a acestei plante agatatoare este in lunile mai-iunie. Solul preferat de caprifoi este cel reavan, fertil. Datorita raspandirii rapide, caprifoiul japonez poate masca gardurile inestetice sau zidurile vechi.

6 Luleaua turcului (trambita)

Luleaua turculuise dezvolta sub forma unei vite cu radacini aeriene. Frunzele au intre 9 si 11 foliole, iar florile au forma de trompeta, de culoare rosie, portocalie sau galbena. Acestei plante agatatoare ii priesc cel mai mult solurile drenate si bogate in substante nutritive. Pamantul de gradina este ideal pentru plantarea acestui arbust.
 

Plante agatatoare daunatoare


Chiar daca sunt frumos colorate si au un aspect estetic deosebit, unele plante agatatoare nu sunt recomandate pentru gradina, deoarece starpesc extinderea altora. Este vorba despre kudzu (pueraria lobata), iedera britanica si lasnicior (solanum dulcamara).

Sursa foto: perasperaadastrablog.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului