Plante de gradina

#toamna #pomi fructiferi

Plantarea pomilor fructiferi toamna. Sfaturi utile

 

Specialistii spun ca toamna este anotimpul perfect pentru plantarea pomilor fructiferi. Fie ca ii plantezi in gradina, in fata blocului sau intr-un ghiveci mare pe terasa sau balcon. Atentie insa, acest proces trebuie sa aiba loc inainte de primul inghet.

Pomii fructiferi plantati toamna au mai multe sanse sa se prinda si sa creasca sanatosi si frumosi.

10 sfaturi pentru plantarea pomilor fructiferi toamna

  • Alege pomi din mai multe specii, care fac fructe in luni diferite.
  • Cand alegi pomii, este bine sa tii cont de clima regiunii respective, pentru ca temperatura medie anuala este esentiala. Caisul, piersicul, smochinul e pentru sud, pentru deal. Unde e mai rece, de baza sunt prunul, marul si parul.
  • Alege puieti sanatosi, altoiti dintr-o pepiniera autorizata. Ai certitudinea ca vei avea un pom sanatos, dintr-un soi valoros. Nu te ghida dupa pretul mic.
  • Perioada cea mai indicata pentru plantarea pomilor fructiferi este toamna tarziu: octombrie, noiembrie. Recomandat este s te iei dupa frunzele pomilor. Cand sunt galbene si cad, este timpul sa treci la plantarea pomilor fructiferi. Este semnul ca acestiaa intra in perioada de repaus cand procesele fiziologice se reduc aproape de zero.
  • Taie radacinile uscate, pastrand regula unei coroane.
  • Cand plantezi pomii, groapa trebuie sa aiba circa 60 de centimetri si un diametru de 50 centimetri. De regula! dar exista soiuri care au specificatii particulare. Nu ignora indicatiile de plantare. Daca vei planta pomul corect sansele ca el sa se prinda si sa creasca sanatos cresc exponential.
  • Radacinile pomului se scufunda intr-un amestec de apa, pamant si ingrasamant natural, gros ca o smantana, care trebuie sa imbrace complet radacina.
  • Pe fundul gropii se aseaza o parte din pamantul scos, ca sa asiguri un strat afanat, peste care se aseaza radacinile pomului. Treptat, se acopera cu pamant, tasand usor. Tulpina trebuie sustinuta de un arac de care se va lega pomisorul, pentru a fi protejat de vant si pentru a creste drept. Apoi se uda bine.
  • In jurul tulpinii se formeaza un musuroi, pana la o inaltime de 20-30 centimetri, pentru a proteja radacina de inghet. Daca zona este foarte rece adauga si strat de paie, frunze uscate, nuiele, coceni de porumb. Aperi pomul de inghet si de rozatoarele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare