Plante de gradina

#butasi #trandafiri #plantare trandafiri

Plantarea butasilor de trandafir: asa vei avea o gradina de trandafiri ca in vise

O gradina de flori fara trandafiri este ca o poveste fara un final fericit, ar spune pasionatii de flori. Sunt frumosi, romantici, parfumati si eleganti, si ofera gradinii tale de flori o atmosfera armonioasa. Dar cum faci atunci cand alegi butasii de trandafiri, pentru a obtine cele mai bune rezultate?

 

Totul incepe prin alegerea butasilor de trandafiri. Sfatul specialistilor este de a alege butasii din magazine de specialitate, cu indrumarea unui consultant, care poate oferi exact solutia pe care o cauti. E important sa investesti in butasi sanatosi, de calitate, care sa-ti asigure cresterea armonioasa si inflorire bogata pe parcursul multor ani. Trebuie sa ai grija la culoarea butasilor, fiind indicat ca acestia sa fie de un verde intens. Mai mult de atat, nu trebuie sa prezinte vatamari sau necrozari la nivelul ramurilor. De asemenea, este important ca ambalajul care inconjoara radacina sa nu fie deteriorat, astfel ai garantia ca aceasta a avut umiditatea necesara supravietuirii trandafirului.

Sunt mai multe tipuri de trandafiri, fiecare avand caracteristici unice si nevoi speciale. Trebuie sa alegi butasii de trandafiri in primul rand dupa tipul lor, pentru ca trebuie sa ai siguranta ca odata ajuns la maturitate, poate avea toate conditiile necesare in curtea ta.

Poti alege trandafiri mici, cu inflorire bogata, ce nu cresc foarte inalti. Acestia sunt perfecti pentru spatii mici. Apoi, poti alege acoperitori de sol, cu lujeri taratori si flori mai mici care pot acoperi suprafete mai mari. Trandafirile cătărători sau urcatori care ajung si la 4 metri si produc flori mari, spectaculoase. Acesti trandafiri sunt perfecti pentru bolte sau arcade. Trandafirii polyantha sau trandafirii de parc alcatuiesc o alta categorie, ajung la 70-150 cm, formeaza tufe si grupeaza 3-5 flori la capatul tijei.

Trandafirii teahybrid formeaza tije lungi si erecti cu 1-3 flori de dimensiuni mari la capat. Acesti trandafiri sunt deseori folositi ca flori taiate.

De asemenea, trebuie sa alegi tipul de trandafir potrivit pentru gradina ta, si in functie de conditiile de luminozitate si umiditate. Fiecare trandafir are cateva cerinte specifice, unii fiind mai rezistenti la schimbari de temperaturi sau la lumina puternica, altii fiind mai delicati.

Plantarea butasilor se face atat primavara, in perioada martie- aprilie, cat si toamna, pana la finalul lunii octombrie, fiind astfel feriti de inghet in etapa de prindere.

Dupa ce ai ales trandafirii perfecti pentru gradina ta, este timpul sa-i sadesti. Pentru o plantare corecta, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi ale specialistilor.

In primul rand, ai grija la spatiul pe care il lasi intre trandafiri sau intre ei si alte plante. Au nevoie de suficient spatiu pentru a se dezvolta, asa ca trebuie sa acorzi atentie acestui aspect. Apoi, trebuie sa sapi gropi suficient de adanci, de aproximatic 40x40x40 cm. Pe fiecare parte, trebuie sa existe intre butas si marginea gropii un spatiu de cca o palma. Un alt sfat al specialistilor este ca atunci cand se face groapa, pamantul de la suprafata sa fie pus separat de cel de la baza, iar dupa plantare sa fie inversate.

Dupa saparea gropii, urmeaza plantarea butasilor. Acestia trebuie scosi din ambalaj si tinuti in apa cca 30 min , pentru a oferi radacinilor cantitatea necesara de apa. Se pot tine si intr-o combinatie de apa si pamant in masuri egale, pentru hranire profunda a radacinilor. Apoi, varfurile radacinilor se scurteaza cu 1-2 cm, pentru a stimula cresterea lor rapida si sanatoasa. De asemenea, poti combina pamant reavan, apa si ingrasamant natural in proportie de 1:3:1, amestec in care sa introduci butasii pana in locul unde incepe tulpina, pentru cicatrizarea taieturilor si pentru un contact mai bun cu solul.

Atunci cand asezi pamantul in groapa, trebuie sa acorzi atentie sporita pozitiei trandafirului. Trebuie sa fie cat mai drept posibil, iar punctul de altoire sa fie ingropat la cca 5cm. Radacinile vor fi acoperite cu pamant reavan, dupa ideea de mai sus, iar dupa aceea pamantul va fi tasat bine, pentru a nu ramane spatii goale. Ca ultim pas pentru aceasta etapa, planta se uda abundent, cu cel putin 5l de apa curata.

Este important ca dupa plantare, pamantul din jurul butasului sa fie musuroit, pentru a-l proteja de frig si de daunatori. Musuroiul se indeparteaza dupa 8 saptamani de la plantare sau dupa ce noii lastari au aproximativ 5-10 cm. Pentru trandafirii plantati in lunile de toamna, musuroiul se indeparteaza in luna aprilie a anului urmator.

Urmand aceste sfaturi, vei obtine o gradina de trandafiri exact asa cum ai visat.

Pepiniera Yurta este o companie de gradinarit, nascuta din pasiune. Are o experienta de peste 25 de ani in practicarea gradinaritului si oferirea de solutii corecte si sanatoase pentru amenajarea si ingrijirea gradinii de acasa, fiind astfel un lider pe piata in acest sector. Vine in intampinarea clientilor atat cu seminte, bulbi si butasi, cu pachete complete pentru semanare, cat si cu solutii de plantare din sfera serelor si a sistemelor de irigatii. Misiunea companiei a fost si va fi mentinerea vie a pasiunii pentru gradinarit, ce actioneaza ca o oaza de liniste intr-o societate tot mai activa si mai aglomerata.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului