Plante de gradina

#floare #pietricica

Pietricica - Lithops lesliei

Pietricica este o planta perena care este recunoscuta pentru faptul ca are o singura floare galbena si pentru ca se dezvolta in mod natural in zonele stancoase ale muntilor. Pana la aparitia florii, adica in sezonul ploios al anului, planta poate fi confundata cu usurinta cu o piatra.



Aceasta floare se poate dezvolta si intr-un apartament, insa trebuie sa te asiguri ca ii oferi toate conditiile necesare pentru o crestere optima.



1 Cultivare


Pietricica se cultiva prin intermediul semintelor, insa trebuie sa stii ca dezvoltarea acestea este greioaie si implica multa rabdare si asteptare. Cateva seminte asezate intr-un sol format turba, nisip si pietris vor incolti intr-o perioada de 2 – 4 luni, iar pentru inceput, se va dezvolta usor doar radacina care se aseamana cu o piatra. Floarea urmeaza sa apara mai tarziu, in urma unor udari abundente.

Ai grija sa transplantezi periodic planta intr-un ghiveci mai mare deoarece radacina sa are nevoie de spatiu pentru a putea sa respire si sa se dezvolte fara probleme. De asemenea, la transplantare, foloseste un amestec nou de sol si arunca-l pe cel vechi. In acet fel vei revigora planta si ii vei stimula cresterea.


2 Lumina si temperatura


Pietricica este o planta care sufera si nu se poate dezvolta daca nu este expusa la soare . In mediul sau natural, planta are parte de razele calde ale soarelului de dimineata pana seara - numai in acest fel, floarea poate iesi la suprafata si poate creste fara probleme.

De asemenea, temperatura trebuie sa fie una moderata si este recomandat sa fie ferita de extreme pentru ca in mod sigur nu va face fata. Temperatura optima pentru Pietricica se afla in jur de 17 – 22 grade Celsius.


3 Udare


Pietricica crescuta in apartament, are nevoie de udari rare, dar abundente. Este bine ca la o udare sa fie udat tot solul, iar excesul de apa sa balteasca pentru aproximativ un minut in farfuriuta ghiveciului. Intre doua udari, pamantul trebuie sa fie complet uscat, asa ca nu folosi apa decat atunci cand este necesar.

Totusi, pentru a stimula inflorirea, este recomandat ca vara sa uzi planta in fiecare zi, dar in cantitati mai mici, iar udarile abundente sa fie facute o data la doua saptamani.


4 Boli si daunatori


Pietricica este adesea afectata de bacteria numita Rhizoctenia, o bacterie care ataca radacinile din cauza supraudarii. In acest caz, este recomandat sa schimbi solul si sa raresti udarile. Daca nu reusesti sa scapi de bacterie in acest fel, poti opta pentru folosirea unui fungicid.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului