Plante de gradina

#petunie #plante de gradina #ingrijire

Petunia – planta gradinilor parfumate

Petunia este una dintre cele mai populare si indragite flori pentru decor. In nenumarate culori, precum alb, galben, roz, rosu, albastru sau violet, floarea de petunie este in forma de trompeta , cu marginea ondulata sau franjuri . Cele mai multe specii infloresc pe tot percursul verii, mai putin in zonele cu clima arida. Desi unele specii de petunie sunt perene, plantele hibride din ziua de azi sunt de regula anuale.


 

Perioada de inflorire

 

Petunia ofera infloriri repetate pe toata perioada verii. Unele specii au nevoie de taieri permanente, in timp ce altele pot fi taiate o singura data. Temperaturile ridicate pot afecta petunia, facand ca aceasta sa nu mai infloreasca sau sa scoata boboci. Imediat ce temperature se regleaza, planta va reintra in ciclul natural.

 

Descriere

 

Petuniile sunt plante de regula anuale, originare din Argentina. Din familia petuniei fac parte o multime de specii: proliferare simple sau duble, cu petale ciufulite sau netede, in dungi, cu nervuri proeminente sau culori puternice. Majoritatea petuniilor din ziua de astazi sunt hibride, create in scopul de a fi folosite pentru decor.

Doua dintre cele mai vechi specii de petunie sunt grandiflora si multiflora. Grandiflora are florile mai mari, dar multiflora rezista mai bine in ploaie. Alte specii populare de petunie sunt cele curgatoare, iar aici intalnim The Wave, Cascadia si Surfinia. Acestea nu necesita tuns si sunt unele dintre cele mai cautate plante de decor.

Clasificarea tuturor speciilor de petunii este o treaba foarte dificila, dar cu siguranta nu poti da gres cu cele care sunt in prezent pe piata, iar aici trebuie sa tii cont de trei lucruri: marimea florilor, abundenta florilor, frecventa taierilor. Aici gasesti cateva exemple pentru fiecare planta prezentata mai sus.

 

Conditii optime

 

Petuniile iubesc soarele, dar se descurca si in zonele partial umbrite, mai ales daca temperatura este foarte ridicata. Daca incepi cu semintele, atunci trebuie sa te apuci cu cel putin 10-12 saptamani inainte de data plantarii. Semintele de petunie au nevoie de lumina pentru a se dezvolta, asa ca acestea nu trebuie acoperite. De asemenea, trebuie sa tii cont si de temperatura, care trebuie sa fie calda, dar nu torida. Dupa ce incoltesc, este bine ca semintele sa fie mutate intr-un loc putin mai rece.

Petunia tolereaza o gama larga a PH-ului din sol. Nu ii place sa ramana uscata foarte multa vreme, dar nici sa fie udata in exces.

 

Intretinere

 

Speciile mai vechi necesita taieri atente sau vor mai inceta sa infloreasca. Chiar si speciile noi, care teoretic nu au nevoie de tuns, vor trebui indreptate pe la mijlocul sezonului. Atunci cand ramurile sunt lungi, iar tu nu vei putea vedea toate celelalte flori crescute de-a lungul tulpinii, vei sti ca este momentul sa o tunzi.

Hranirea lunara va oferi petuniei tale puterea de a inflori, dar trebuie sa fii rezonabil cu cantitatea de apa oferita si sa ai grija ca solul sa fie uscat in prealabil.

 

Daunatori

 

  • Paianjenul rosu: actiunea parazitului se concretizeaza prin asumarea unui colorit gri-galbui al frunzelor, uneori ruginiu.
  • Afide (paduchi): Afida ataca aproape orice fel de planta, nu doar petunia. Pentru a inlatura adidele, puteti folosi un pulverizator cu apa.
  • Omizi: Petuniile sunt o delicatesa pentru omizi. Se intampla des ca omida sa treaca neobservata de om, dar nu si gaurile in frunze si petale. De regula, omizile dispar in luna iulie, dar pentru a le evita poti folosi un insecticid nepersistent.

 

Sugestii de decor

 

Datorita florilor sale, petunia este excelenta in cosuri suspendate, fie singura, fie impreuna cu alte plante. Petunia este o planta mica in crestere, asa ca trebuie plantata in grupuri mari si atent pozitionate in gradina pentru adauga un strop de culoare atunci cand este nevoie.

Sursa foto : www.anniesannuals.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului