Plante de gradina

#plante #plante de gradina #plante de interior #mutare plante

Pacaleste iarna: transforma-ti plantele de gradina in plante de interior. Iata cateva sfaturi utile

Una dintre cele mai mari temeri ale iubitorilor de plante este anotimpul rece, deoarece multe dintre plante nu rezista temperaturilor scazute, iar gradina se poate transforma usor intr-un loc parca parasit, lipsit de viata si de culoare. Totusi, poti scapa de acest cosmar mutand plantele din gradina in casa, in ghivece mari, astfel incat sa reziste pana la primavara. Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont cand faci acest lucru:


1. Cand trebuie sa muti plantele

Daca te hotarasti sa muti plantele din gradina in casa, trebuie sa planifici acest lucru din timp, inainte de a fi prea tarziu.

Plantele au nevoie de timp pentru a se adapta in noul mediu. Regula generala este sa muti plantele in casa inainte ca temperaturile sa scada in jurul temperaturii de 7 grade Celsius.

Plantele tropicale ar trebui sa le aduci in casa cand temperaturile de afara ajung in jurul valorii de 10 grade Celsius, iar orhideele la valori minime de 15,5 grade Celsius.


2. Aclimatizarea cu interiorul

Deoarece conditiile de afara difera mult de cele din interior, este necesara introducerea treptata a plantelor in casa. Schimbarile bruste de temperatura, luminozitatea si umiditatea pot provoca traume ireversibile plantelor si chiar moartea lor partiala.

Inainte de a muta plantele din gradina in casa, trebuie sa le creezi medii propice. Plantele care au nevoie de lumina trebuie sa le amplasezi langa ferestrele orientate spre sud sau in lumina fluorescenta. Inainte de a le muta in casa, tine plantele iubitoare de soare la umbra circa doua saptamani.

Nu trebuie sa te sperii daca frunzelor unora dintre plante se ofilesc sau se ingalbenesc. Taie-le, iar ele isi vor reveni imediat ce se vor familiariza cu mediul din noua lor casa.


3. Speciile lemnoase au nevoie de o perioada de hibernare

Speciile de plante lemnoase le poti pastra si afara, intr-un sopron in aer liber sau intr-un garaj acoperit. Lavanda sau rozmarinul sunt printre acele plante care pot rezista la temperaturi mai scazute si chiar au nevoie de o perioada de hibernare, perioada in care nu le trebuie prea multa lumina si nici ingrasaminte.


4. Curata ferestrele

Atunci cand muti plantele din gradina in casa este foarte important ca ferestrele sa fie foarte curate atat la interior, cat si la exterior, pentru a permite patrundrea luminii in casa cat mai mult posibil.


5. Trateaza plantele

Inainte de a muta plantele din gradina in interior, trateaza-le cu un spray organic, mai multe saptamani la rand, pentru a scapa de micii daunatori.

Sursa foto: fashionmeetsfood.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare