Plante de gradina

#nemtisori #plante de gradina #flori

Nemtisorul, planta care da eleganta gradinii

Exista circa 150 de specii de nemtisori - Delphinium care se diferentiaza dupa inaltimea tufelor si lungimea inflorescentelor, culoare si forma florii. Planta, de o eleganta aparte, este foarte apreciata pentru forile multicolore si tulpinile inalte si gratioase, ce dau verticalitate gradinii. Soiurile pitice pot fi cultivate in ghivece si jardiniere, ca plante de interior .


Descriere


Planta are tulpina de pana la 2 m, groasa si fistuloasa, glabra sau putin paroasa, cu frunze divizate in segmente liniare.

Florile sunt dispuse in forma de spic si au diferite culori – rosii, roz, mov, albastre, albe. Exista chiar si varietati cu flori duble sau bicolore.


Cultivare si ingrijire


Inmultirea se face prin insamantare directa in gradina, fie toamna in octombrie-noiembrie, fie primavara in martie. Distanta intre randuri variaza in functie de inaltimea solului, de la 20 la 40 cm, urmand ca pe rand plantele sa se rareasca la 10-15 cm.

Planta nu este pretentioasa insa se dezvolta bine daca este cultivata in sol fertil si expusa la soare.

Are o perioada lunga de inflorire, pana toamna tarziu .Pentru a stimula aparitia de noi flori este bine sa le indepartezi pe cele trecute.

Dupa ce s-au trecut si ultimele flori este bine sa scurtezi tulpinile nemtisorului la circa 5 cm deasupra solului.



Nemtisorul rezista bine la inghet insa este bine sa-l protejezi de temperaturile extreme din timpul iernii cu un strat de mulci.


Boli si daunatori


Nemtisorii pot fi atacati de limacsi, acarieni si omizi care duc la distrugerea frunzelor si distorsionarea plantei insa acesti daunatori pot fi indepartati usor cu substante fitosanitare din comert.

Cea mai frecventa boala care ataca nemtisorii este fainarea. Aceasta este provocata de diverse ciuperci si poate fi tratata cu substante chimice pe baza de lecitina.

Pentru a preveni fainarea este bine sa plantezi nemtisorii la o distanta suficient de mare unul fata de altul.


Specii de nemtisori


Delphinium ajacis are tulpina groasa si fistuloasa inalta de 40 la 110 cm. Frunzele, inferioare sunt petiolate iar cele superioare sesile. Inflorescentele multicolore sunt numeroase si neregulate, cu un pinten egal de lung sau putin mai scurt decat floarea.

Delphinium cardinale are frunze subtiri, cilindrice, ramificate. Florile sunt lung pedunculate dispuse in ciorchine terminal. Caliciul are culoare rosie iar corola este patata cu galben.

Delphinium consolida este foarte ramificata spre varf. Planta are frunze alterne, divizate in segmente liniare.

Delphinium grandiflorum se deosebeste de celelalte specii prin flori mari cu pintenul drept sau usor curbat, mai lung decat floarea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului