Plante de gradina

#narcisa #ingrijire narcisa #Narcis #plantare narcise

Narcisa, intre legenda si realitate

Narcisa este o floare foarte populara la noi in tara, unde a gasit mereu conditii prielnice sa creasca si sa se dezvolte. Iar pentru ca octombrie este un moment prielnic plantarii narciselor, de ce sa nu facem din asta o buna ocazie de a ne umple gradina de aceste flori galbene si parfumate, care vor aparea la primavara.



Legenda lui Narcis

Narcisa se trage din Grecia antica, iar numele ei este legat de un tanar frumos si singuratic, pe nume Narcis, care frangea inimile nimfelor cu indiferenta sa. Dorind sa se razbune, Zeita Nemesis l-a blestemat sa nu afle niciodata dragostea adevarata si sa se iubeasca doar pe sine toata viata. Intr-o buna zi, legenda spune ca Narcis si-a vazut chipul in oglinda apei si a murit inecat, incercand sa se imbratiseze. Pe locul disparitiei lui a crescut aceasta floare galbena si parfumata, care priveste mereu in jos, imitandu-l pe Narcis inainte sa moara.

Astazi, inflorirea narcisei este legata si de momentul venirii primaverii, iar traditiile populare spun ca forma de trambita a florii anunta terminarea iernii si revenirea naturii la viata.

Deoarece apare in preajma sarbatorii de Pasti, semnificatia narcisei are si conotatii religioase si se spune ca anunta moartea si invierea lui Isus, chemand lumea la slujba religioasa.


Octombrie, momentul plantarii narciselor

Bulbii de narcisa plantati acum, cand vremea inca nu s-a racit de tot si pamantul este umed, se vor transforma in flori superbe la primavara. Ei vor profita de momentul ideal in care pot intra treptat in repaus vegetativ, odata cu scaderea temperaturilor.

Bulbii se vor ingropa la o adancime 8-10 cm, intr-un sol nisipos , cu un drenaj bun, pentru a se evita retentia apei si mucegairea radacinilor. Se vor uda numai in momentul plantarii, dupa care nu mai au nevoie de ingrijire pana la primavara, cand vor inmuguri singuri. Lasa o pauza de 10-15 cm intre intre flori, ca sa aiba loc sa infloreasca frumos.

Principalele feluri de narcisa intalnite la noi in tara se impart in doua categorii: narcise uniflora si narcise multiflora:
 

  • Narcisa trompeta (Narcissus Pseudonarcissus) este cea mai raspandita narcisa uniflora, poate atinge inaltimea de 20 - 25 cm si infloreste in perioada martie - aprilie .
  • Narcissus Poeticus creste pana la 30 cm inaltime. Se remarca prin flori deosebit de parfumate, simple, a caror cupa centrala este de culoare galben - portocaliu, cu marginea tivita de un rosu aprins si inconjurata de sase petale albe.
  • Narcissus Incomparabilis poate atinge o inaltime de 30-40 cm si se remarca prin florile mult mai "carnoase" decat cele din specia precedenta. Infloreste in martie-aprilie.
  • Narcissus jonquilla este narcisa multiflora. Se remarca prin florile sale frumoase, grupate in 2, 3, 4 sau 5, in nuante de galben auriu, cu miros placut. Are circa 30 cm si nu rezista iarna afara, fiind deseori cultiva ain ghivece si tinuta in casa.
  • Narcissus tazetta este un alt tip de narcisa multiflora. Are are tulpina inalta de 30-40 cm inaltime si se continua cu un buchet de 3 pana la 10 flori, foarte parfumate, de culori albe, galbene sau alb galbui. Nu se recomanda sa fie tinute iarna afara, asa ca este cultivata deseori in ghivece.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului