Plante de gradina

#plante #gradina #plante gradina # fructe gradina #mur japonez

Murul japonez

Murul japonez (Rubus phoenicolasius) este o planta inrudita cu zmeurul si care, la fel ca acesta din urma, produce fructe delicioase si hranitoare. Originar din nordul Chinei, Japonia si Coreea, murul japonez poate fi cultivat cu succes si in tara noastra.

Descriere

Murul japonez este o planta perena, cu tulpini bienale. In primul an de la plantare, murul dezvolta o tulpina viguroasa cu o inaltime de 1-3 m, cu frunze mari, penate, fara a avea ramuri laterale. De regula, in primul an, murul nu produce nicio floare.

In cel de-al doilea an, tulpina se opreste din dezvoltarea in inaltime, insa produce o serie de tulpini adiacente, acoperite de tepi mici, rosiatici, si de frunze mai mici. Florile murului japonez apar primavara tarziu si au un diametru cuprins intre 6 si 10 cm. Cele 5 petale ale fiecarei flori au nuante ce variaza de la rosu-violet la roz. Fructul este rosu sau portocaliu, are circa 1 cm in diametru, este comestibil si apare la finele verii sau toamna.

Fructele sale sunt similare murelor intalnite in tara noastra, insa au o culoare mai deschisa si un gust similar zmeurei.

Cultivare

Desi nu este cultivat in mod obisnuit in gradini, murul japonez se adapteaza cu usurinta conditiilor pe care acestea le ofera. In general, pentru a se dezvolta armonios, murul japonez are nevoie de un sol bogat in substante nutritive, umed, cu un drenaj bun.

Zona in care urmeaza sa il plantezi trebuie pregatita cu atentie. Inlatura buruienile si adauga compost sau balegar din belsug. Tulpinile de mur japonez cu o lungime de circa 45 cm trebuie infipte in sol la o adancime de aproximativ 8 cm, iar radacinile lor trebuie rasfirate si acoperite cu atentie cu pamant.

Amplasarea ideala este intr-un loc ferit de bataia curentilor, intr-o zona semiumbrita sau in lumina directa. Pe durata verii, murul japonez are nevoie de o cantitate mare de apa, de aceea se recomanda udarile frecvente. Poate fi mentinut in gradina pe durata iernii, intrucat rezista pana la temperaturi de circa -23 grade Celsius.

Intrucat are tendinta sa creasca mult in inaltime, ii poti lega tulpinile de sarme pentru a le ajuta sa se inalte. Primavara, tulpinile verticale pot fi redimensionate, astfel incat murul japonez sa poata dezvolta si tulpini laterale.

Inmultire

Murul japonez poate fi inmultit prin seminte, dar si prin metode vegetative. Daca nu vrei sa apelezi la prima varianta, poti ingropa in pamant tulpini de mur japonez la finele verii si astepta sa prinda radacini - murul nu va intampina niciun fel de probleme in a-si dezvolta un sistem eficient de radacini.

Dimpotriva, este recomandat sa il tii sub supraveghere, intrucat are tendinta sa se creasca rapid, astfel incat in scurt timp va trebui sa ii prinzi tulpinile pentru a le impiedica sa se curbeze inspre pamant.

Boli si daunatori

Intrucat este inrudit cu zmeurul, murul japonez ar trebui sa fie predispus la bolile acestuia. Din fericire, insa, este rareori atacat de boli ori de daunatori. Pasarile si anumite mamifere pot fi, insa, atrase de fructele sale aromate.

Foto: flickriver.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului