Plante de gradina

#margareta #flori #gradina

Margarete

Margareta este o floare care infrumuseteaza orice gradina si iti incanta privirea cu gingasia si delicatetea sa.  Aceasta a fost o floare foarte iubita de catre regi - Ludovic al IX-lea al Frantei aprecia atat de mult aceasta floare incat si-a comandat un inel reprezentativ cu trei simboluri dintre care unul era margareta pentru sotia sa, Margareta de Proventa.


Cultivare


Alege un loc insorit, un sol fertilizat si usor drenabil (nisipos de preferat)  si planteaza margaretele in spatiul respectiv. Doar in astfel de conditii margaretele se vor dezvolta la capacitate maxima si vor avea un aspect deosebit. 


Chiar daca ulterior mai poti adauga fertilizator pentru a stimula cresterea si dezvoltarea margaretelor, poti adauga in sol un compost format din frunze uscate si ingrasamant natural care sa hraneasca radacinile.


Inmultire


Margaretele se pot inmulti atat prin seminte, cat si prin divizarea tufelor, primavara si toamna. De asemenea, margaretele se pot inmulti si prin butasi " title=" butasi " title="Butasi">Butasi ">butasi din portiuni de la varful tulpinii care se planteaza intr-un amestec de pamant, nisip si turba in parti egale, iar ghiveciul se mentine intr-un spatiu umbrit pana la aparitia radacinilor.


De asemenea, in ceea ce priveste inmultirea prin seminte, acestea se seamana primavara, iar daca plantele ies prea dese,  in pamant vor ramane doar cele mai viguroase.


Udare


In ceea ce privste udarea, acestea au nevoie de cantitati moderate de apa. Solul nu trebuie sa se usuce niciodata in totalitate, insa nici un sol mereu umed nu va prii florii. Cel mai bine este sa uzi floarea in fiecare zi in zilele caniculare, iar in rest sa verifici pamantul pentru a vedea daca are nevoie de hidratare.


Boli si daunatori


In primul rand, este esential sa aplici margaretelor un tratament preventiv cu un insecticid cu spectru larg deoarece florile pot fi usor sensibile in fata daunatorilor.


Totodata, inainte de dezvoltarea bobocilor, se cere aplicarea unui fungicid pentru a evita dezvoltarea bolilor fungice, favorizare de temperaturile scazute.


Fertilizare


Pe langa ingrasamantul aplicat solului inainte de plantarea margaretelor, este recomandat aplicarea unui ingrasamant special destinat plantelor cu flori, adica un produs cu un continut bogat de potasiu. Poti utiliza un fertilizator lichid daca florile sunt in gradina, sau unul sub forma de granule daca floarea se afla in ghiveci. Ultima varianta va ajuta floarea sa se bucure de nutrienti pentru o vreme indelungata, fara sa fie nevoie de o reaplicare in urmatoarea jumatate de an.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului