Plante de gradina

#amenajare gradina #plante de gradina #gradina

Macul de gradina

acasa .ro/ acasa .ro/macul" title="macul">macul " title="macul">Macul de gradina (Papaver somniferum) este o planta perena, cunoscuta pentru frumusetea florilor sale de culoare rosie, violet, alba, sau roz. Pe langa aspectul decorativ, macul este cultivat atat pentru semintele sale bogate in ulei, care au intrebuintare industriala si alimentara, dar si pentru seva produsa, din care se extrage opium.


1 Legende


Macii
erau cunoscuti inca de acum 3000 de ani.

Romanii credeau ca floarea de mac poate vindeca ranile sufletesti provocate de dragoste si foloseau planta pentru descantece si vraji legate de dragoste.

Grecii credeau ca floarea de mac este un semn al fertilitatii care aduce sanatate si putere. Atletii primeau inainte de competitii o potiune realizata dintr-un amestec din seminte de mac cu miere si vin.

Totodata, macul era considerat simbolul somnului adanc si al mortii. Grecii erau constienti ca un somn foarte profund indus de opium poate sa duca la moarte. De altfel, Hypnos and Thanatos (Somnul si Moartea) au fost reprezentati avand pe cap coronite de mac sau tinand in maini flori de mac.

O alta legenda spune ca, in timpul razboaielor lui Napoleon s-au observat flori misterioase care infloreau langa mormintele soldatilor. Florile respective erau rosii ca sangele astfel ca se spune ca macii rosii s-au nascut din sangele varsat de eroi in razboaie.


2 Descriere


Macul de gradina poate atinge o inaltime de 100-150 cm. Are o tulpina subtire si neteda, simpla sau putin ramificata. Are frunze verzi, alungit-ovoide, fara peri si cu margini neregulate. Florile sunt mari, solitare, violete, albe, roz sau rosii. Florile de mac arata bine plantate in grupuri sau pentru accente de culoare pe covoarele ierboase.

Fructul macului este o capsula ce contine seminte de mici dimensiuni, de culoare neagra, cu un continut ridicat de ulei (40-50%). Semintele de mac sunt adesea folosite de gospodine ca umplutura pentru prajituri si cozonac sau presarate peste covrigi, paine si saleuri.

Intreaga planta, in afara de semintele mature, contine seva de culoare alba. In contact cu aerul, seva se solidifica si se brunifica, rezultand opiumul.


3 Cultivare


Macul este o planta care se cultiva atat in conditiile unui climat cald, cat si in climat continental. Planta prefera umbra si se insamanteaza direct in pamant, la o adancime de maximum 1 cm, din luna martie pana in iulie. Planta se devolta bine in solurile mijlocii de tipul cernoziomurilor usoare, cu un bun drenaj, cu un pH neutru sau usor acid.

Este indicat sa lasi o distanta de minimum 10 cm intre fiecare planta si sa le raresti, daca este necesar. Macul va inflori in primavara-vara urmatoare.


4 Temperatura


Daca vrei sa plantezi mac, este bine sa stii ca acesta este rezistent la inghet. Germinarea semintelor incepe la temperatura de 1o C iar plantele tinere suporta temperaturi joase, de pana la -10o C.

Insa, odata cu apropierea perioadei de inflorire, macul are nevoie de mai multa caldura si o cantitate mai mare de apa.


5 Recoltare


Recoltarea semintelor se efectueaza cand macul ajunge la maturitatea deplina. Semintele pot fi recoltate atunci cand tulpinile si capsulele macului s-au ingalbenit. Totodata, in momentul in care le rupi si agiti in aer un fir de mac, semintele trebuie sa sune in capsula.

Dupa ce tai macul, este indicat sa-l mai lasi sa se usuce timp de cateva zile, dupa care recoltezi semintele prin ruperea capsulelor. Dupa recoltare, semintele se vantura si se depoziteaza in locuri racoroase si uscate.

Sursa foto : healthyhomegardening.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului