Plante de gradina

#plante #floare #gradina #lupin

Lupin

Lupinul, cunoscut si sub denumirea de Lupinus perennis, este o floare perena, deosebit de frumoasa, dar cu o perioada de inflorire destul scurta. Aceasta, pe langa faptul ca arata foarte bine, are si proprietati terapeutice , fiind o planta consumata de vegetarieni.


Cultivare


Lupinul ste o planta care se dezvolta cel mai bine intr-o locatie in care are multa lumina si acolo unde soarele are acces total, cel putin 5 ore pe zi.  De asemenea, solul trebuie sa fie bogat in humus, usor acid si usor drenabil in acelasi timp.


Lupinul se inmulesteste cu ajutorul semintelor care, inainte de plantare, se lasa peste noapte in apa pentru a incolti mai usor, dupa care se introduc in pamant, la aproximativ doi centimetri adancime si 35 cm distanta intre plante.


Lupinul se cultiva toamna pentru ca planta sa infloreasca la inceputul primaverii.


Lumina si temperatura


Lupinul iubeste lumina si razele puternice ale soarelui, asa ca ofera-i acest „rasfat”.  Nu planta lupinul in umbra casei sau a altor plante pentru ca sasele de inflorire sunt reduse la zero. De asemenea, Lupinul infloreste primavara si se bucura de orice zi mai calduroasa, iar acest lucru se va vedea cu ochiul liber – dupa o zi insorita, floarea se va deschide mai mult si va fi mai frumoasa.


Udare


Udarea trebuie facuta cu multa precautie, mai ales daca pamantul in care este plantat Lupinul nu este usor drenabil. O udare excesiva poate duce la putrezirea radacinilor, insa este necesar sa nu lasi pamantul sa ramana uscat prea mult timp. Excesele, in ambele sensuri pot fi fatale pentru lupin asa ca trateaza acest aspect cu multa grija.


Boli si daunatori


Lupinul este o floare care are de foarte multe ori de suferit din cauza fainarii  (oidium). Fainarea se manifesta prin apariti la nivelul frunzelor  a unei pulberi albe si duce, intr-un final, la uscarea plantei. Fainarea poate fi prevenita prin utilizarea unui produs fungicid.


In acelasi timp, Lupinul poate fi atacat de melci sau rame,  asa ca trebuie protejate de acestea prin produse speciale.


Fertilizare


Lupinul poate fi fertilizat cu o substanta lichida atunci cand este udat, insa in cazul lui poate fi utilizat si ingrasamant solid , sub forma de granule.  De asemenea, este recomandata si fertilizarea solului inainte de cultivarea plantei cu produse speciale care stimuleaza inflorirea.


Fertilizarea trebuie facut o data pe luna si in cantitati mici pentru ca altfel risti sa arzi radacina florii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare