Plante de gradina

#orhidee #flori #trandafiri #magnolia #crizanteme #curiozitati despre flori

Lucruri interesante despre flori

Stiai ca emisiile toxice din atmosfera distrug aroma florilor si fac sa scada numarul insectelor care le polenizeaza? Cu cat nivelul de poluare dintr-o anumita regiune este mai mare, cu atat mirosul florilor este mai afectat. Iata si alte lucruri pe care nu le stiai despre flori:



1 Cea mai mare floare din lume apartine genului Wolffia. Aceste flori cresc la suprafata apei si nu sunt dotate cu radacini, au o singura tulpina si un singur pistil. De regula, acestea plutesc la suprafata apei in perechi sau formand un fel de pojghita verde impreuna cu alte plante inrudite.
Wolffia arrhiza masoara in medie 0,6 mm in lungime, 0,3 mm in latime, in timp ce nu cantareste mai mult de 120-150 de micrograme.


2 Cea mai mare floare din lume este "Rafflesia arnoldi". Ea cantareste aproximativ 7 kg si poate fi intalnita numai in Indonezia. Petalele florii pot ajunge pana la aproape un metru lungime si o grosime de aproape 3 cm. Diametrul la care poate ajunge floarea de Rafflesia arnoldii este nici mai mult nici mai putin de un metru, in timp ce greutatea ei poate ajunge pana la 11 kilograme .

Rafflesia arnoldii este o planta-parazit care poarta numele lui Sir Thomas Stamford Raffles si al doctorului Arnold, acestia fiind cei care au descoperit-o in 1818 in padurea Bengkulu, Sumatra de sud-est.


3 Orhideele au cele mai mici si mai usoare seminte din lume. 1000 de seminte ale acestei plante cantaresc mai putin de 1 mg.


4 In Grecia Antica, orhideea era considerate un simbol virilitatii, iar aztecii si chinezii credeau in diverse proprietati curative ale orhideei, utilizandu-o pentru a se apara impotriva bolilor.


5 Trandafirul este o floare originara din Statele Unite ale Americii. Cea mai veche dovada a existentei sale s-a descoperit in localitatea Florissant, din statul Colorado.


6 Se presupune ca trandafirul a stat chiar la originea descoperirii Americii de catre Cristofor Columb . Istoricii spun ca in momentul in care acesta impreuna cu echipajul sau se afla in apele Marii Sargasso, unul dintre membrii echipajului a remarcat un trandafir plutind pe apa. Acest lucru le-a dat speranta ca nu se afla prea departe de uscat.


7 Trandafirii sunt inruditi cu perii, merii, ciresii, prunii, piersicii, caisii sau migdalele. Florile unor specii de trandafiri sunt comestibile, avand o aroma asemanatoare cu cea a merelor verzi sau a capsunilor. De altfel, din petalele de trandafiri se face chiar si dulceata.


8 In pustiurile din Peru creste un cactus care poate sa mearga. In loc de radacini el are niste excrescente acoperite cu tepi ascutiti. Cand bate un vant puternic , cactusul se deplaseaza pe distante mari, luandu-si hrana din aer, nu din sol.


9 Lalelele pot creste pana la un centimetru pe zi dupa ce au fost taiat.


10 Tulpina nufarului alb de balta poate atinge 4-5 metri. Floarea se ofileste imediat ce este rupta, chiar daca este asezata in apa.


11 In Japonia, pe data de 9 septembrie, in fiecare an se organizeaza un festival al crizentemei. Aceasta floare apare, de asemenea, pe steagul Japoniei, dar si pe armele lor traditionale.


12 Magnolia este una dintre cele mai vechi specii, ea existand si cu 25 de mii de ani inaintea disparitiei dinozaurilor.


13 Din ghiocei se extrage galanthamina, un nutrient cu proprietati de somnifer. Substanta este produsa si de alte plante ca narcisa si crinul paianjen rosu (Lycoris radiata) si se utilizeaza in tratarea bolii Alzheimer.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului