Plante de gradina

#patrunjel #plante #praz #gulie #sfecla rosie #chimen #pastarnac

Lista plantelor anuale

Plantele anuale sunt acelea care se cultiva cu ajutorul semintelor sau a rasadurilor si care isi incheie ciclul de viata odata cu incheierea anului. Iata o lista cu cele mai importante plante anuale .


Pastarnac


Pastarnacul este o leguma care se foloseste la prepararea mancarurilor inca de acum 4000 de ani si face parte din aceeasi familie cu telina. Radacina pastarnacului se formeaza in primula an de la cultivare, iar in cel de-al doilea an, urmeaza sa se formeze si  tulpina florifera.


Solul in care urmeaza sa se cultive pastarnacul trebuie sa fie bine fertilizat. Acesta se seamana primavara devreme, la aproximativ 25 de centimetri distanta intre randuri.


Gulie


Gulia este o leguma care se planteaza mai mult pentru radacina, la fel ca si pastarnacul sau morcovul. Culturile tarzii se produc prin semanarea directa in brazde la inceputul lunii mai. Pe de cealalta parte, culturile timpurii se seamana la inceput de aprilie.


Pe langa un sol bogat, usor, umezit si racoros, gulia are nevoie de un spatiu luminos pentru o dezvoltare optima.  Lipsa luminii duce la subdezvoltarea radacinii si alungirea plantei.


Sfecla rosie


Sfecla rosie este o planta recunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante si nutritive, fiind bogata in calciu, fier si beta-caroten.


Aceasta se cultiva in perioada martie-aprilie, dupa ce temperatura din sol trece de 5 grade Celsius. In primul an de la cultivare, sfecla rosie dezvolta o radacina groasa si carnoasa si un buchet de frunze mari, de culoare verde inchis.


Usturoi


Usturoiul se numara printre plantele minune datorita proprietatilor sale curative. Din usturoi se consuma de obicei doar bulbul, format din mai multe bucati care se numeste, in mod popular , catei de usturoi.


Usturoiul se cultiva prin introducerea in pamant a unor catei de usturoi, la o distanta de 25 centimetri si la o adancime de maxim 3 centimetri.


Praz


Prazul este o leguma apreciata inca din antichitate si se spune ca faraonul Keops ii recomapensa pe cei mai buni razboinici cu manunchiuri de praz. Desi face parte din aceeasi familie cu ceapa si usturoiul, prazul nu dezvolta bulbi mari la nivelul radacinii. Radacina sa este alungita, cu un diametru de 4 – 9 centimetri si se consuma in intregime.


Prazul se cultiva prin rasad sau in ghivece, prin semanare, la sfarsitul lunii martie sau inceputul lui aprilie.


Patrunjel


Patrunjelul
este un condiment care se folosetse intens la preparararea mancarurilor din tara noastra, insa acesta se utilizeaza si in America si Orientul Mijlociu. Acesta se gaseste in doua variante: cu frunze drepte si cu frunze ondulate.


Din patrunjel se consuma atat radacina cat si frunzele care cresc in buchetete mici. Mai mult decat atat, o parte buna a patrunjelului este ca daca frunzele acestuia sunt culese, patrunjelul se regenereaza pe toata perioada calda a anului. In schimb, daca acesta nu este cules, va foma o tufa bogata si va inflori.


Chimen


Chimenul este un condiment foarte gustos si sanatos, mai ales pentru sistemul digestiv.  Chimenul este o planta bianuala din familia Apiaceae care creste in mod spontan in Europa si in vestul Asiei insa poate fi si cultivata.


Chimenul se cultiva intr-un sol usor drenabil si are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta. In primul an de la plantare, chimenul formeaza o radacina pivotanta bine dezvoltata si o rozeta bogata de frunze, iar in anul al doilea, ramuri purtatoare de frunze, flori si fructe.





 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului