Plante de gradina

#crin #branduse #lacramioara #lalele #zambile #bujor #levantica #ghiocei #nascisa

Lista florilor perene

Florile perene se afla printre cele mai apreciate datorita capacitatii lor de a rodi ani la randul, avand o radacina puternica si persistenta din care se dezvolta mereu o noua tulpina. Acestea sunt de cele mai multe ori parfumate si reprezinta o optiune buna pentru persoanele care iti doresc o gradina colorata, fara sa fie nevoite sa cultive plante in fiecare an.


Narcisa


Narcisa este o planta bulboasa care apare la inceput de primavara  si trezeste la viata toate simturile trecatorilor cu mirosul sau placut, dar si cu ajutorul culorii sale care te duce cu gandul la veselie si pofta de viata.


Narcisele se gasesc intr-o varietate mare de forme si culori si se planteaza toamna pentru a inflori primavara. Dupa plantare, solul se acopera cu fan uscat sau muschi din plante pentru  a feri planta de temperaturi foarte scazute.


Acestea prefera locurile insorite si solul umed, bine afanat, iar dupa inflorire, este necesar ca pamantul sa fie fertilizat.


Laleaua


Lalelele se numara printre cele mai apreciate, cumparate si oferite flori la inceputul primaverii si este pe locul 3 in topul celor mai populare plante din lume. Acestea se inmultesc cu ajutorul bulbilor si in ciuda faptului ca marea majoritate a speciilor au o singura floare, exista totusi cateva  care pot dezvolta pana la 4 flori pe aceeasi tulpina.


Lalelele se planteaza la sfarsitul lunii octombrie, dar nu inainte de a fertiliza bine solul in care urmeaza sa se dezvolte florile. Opteaza pentru spatii luminoase, la care soarele sa aiba acces total.


Crinul


Crinul, emblema orasului Florenta din Italia si a municiupiului Schlieren, din Elvetia,  apartine speciei Lilium si este o planta perena, ornamentala care iese in evidenta in primul rand prin mirosul sau puternic. Acesta are cupe mari si se gaseste in diverse culori precum alb, rosu, roz, portocaliu, lila sau galben.


Crinii au puterea de a transofmra o gradina monotona, intr-un colt de rai, colorat si parfumat. Acestia nu necesita eforturi deosebite depuse pentru ingrijire si au nevoie de o udare moderata.


Gladiola


Cu un impunator aspect de sabie, gladiola este o floare perena a carei imnultire se face prin intermediul bulbilor. Aceasta se foloseste pe post de floare ornamentala datorita coloritului cupelor, iar speciile folosite in zilele noastre sunt de fapt rezultatul unei imperecheri de cinci specii cu alte trei soiuri, Grandiflorus, Primulines si Nanus.


Aspectul mai putin placut in ceea ce priveste gladiolele, este sensibilitatea lor: ele trebuie sa fie protejate impotriva vantului care le poate rupe tulpina cu usurinta.


Zambila


Zambilele, unele dintre cele mai frumoase si parfumate flori ale primaverii sunt utilizate nu doar pentru a infrumuseta gradinile, ci si la fabricarea parfumurilor. Aceste flori se regasesc intr-o varietate foarte mare de culori.


Pentru a cultiva zambile ai nevoie de bulbi sanatori, lipsiti de zgarieturi sau umflaturi si de un sol perfect uscat pentru ca altfel exista riscul ca bulbii sa putrezeasca. Dupa plantare, solul poate fi usor umezit, dar numai cu o cantitate mica de apa si doar atunci cand solul este complet uscat.



Dalia


Daliile sunt in general flori pitice, insa exista si cateva varietati care pot ajunge pana la 20 – 25 de centimetri inaltime. Aceasta este originara din Mexic, America Centrala si Columbia si  are peste 36 de specii.


Aceasta se poate dezvolta in orice tip de sol, insa il prefera pe cel bine fertilizat. De asemenea, pentru o dezvoltare optima, Dalia are nevoie de un spatiu in care are contact direct cu razele soaelui, fara sa fie ingradita de alte plante mai mari care au tendinta sa o sufoce.


Brandusa


Brandusele se numara printre cele mai frumoase flori. Acestea impresioneaza fara indoiala prin gama larga de culori si prin gingasia lor.
Brandusele prefera sa fie plantate intr-un sol fertil si la soare pentru a se dezvolta asa cum trebuie. Dupa plantare, se aseaza peste sol un strat de doi centimetri de compost organic pentru a spori fertilitea solului, dar si pentru a proteja bulbii de temperaturile scazute.


Ghiocelul


Ghioceii sunt simbolul primaverii si sunt la fel de gingasi si placuti ochiului ca si brandusele. Pentru a obtine ghiocei, trebuie sa plantezi bulbii intr-un pamant de padure, fertilizat in mod natural. Chiar daca aceasta pretentie este una nu chiar foarte usor de indeplinit, bucuria pe care o vei avea cand vei vedea cum ghioceii se dezvolta in gradina ta, va sterge orice efort depus.


Bulbii se planteaza la aproximativ  5 – 7 centimetri adancime, toamna devreme, intr-un loc insorit sau doar partial umbrit.



Lacramioara


Lacramioara este o floare perena, recunoscuta in primul rand, pentru mirosul sau ademenitor. Aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de Margaritar sau Dumbravioara si poate fi intalnita in zonele cu temperatura temperata din Emisfera Nordica in Asia si Europa.


Florile sunt albe  sau roz pal, au forma de clopotei, masoara 5-10 mm in diametru si au un parfum imbietor. Planta infloreste de la inceputul primaverii pana la inceputul verii.


Levantica


Levantica este o planta foarte parfumata si foarte rezistenta la schimbarile climatice. Aceasta este utilizata la fabricarea parfumurilor si face parte din gama de produse naturiste pentru tratarea afectiunilor de sanatate.


Aceasta se poate dezvolta atunci cand este seceta la fel ca si atunci cand vremea este ploioasa, secretul constand in sursa de lumina. Indiferent de temperaturile de afara sau de gradul de umiditate, levantica nu se poate dezvolta suficient daca nu are suficienta lumina.


Bujorul


Bujorul este una dintre cel mai vechi plante ornamentale , fiind  simbolul Chinei, simbol al onoarei si a bogatiei. Aceasta floare superba era in antichitate  folosita atat ca remediu medicinal, cat si ca ingredient in diverse mancaruri, insa acum este utilizata doar ornamental, pentru infrumusetarea gradinilor.


Bujorul este o planta preferata de mirese atunci cand vine vorba despre buchetul de nunta datorita aspectului sau frumos (denumirea chinezeasca pentru bujor este "sho yo" si inseamna "cel mai frumos").

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului