Plante de gradina

#plante de gradina #floare #plante #lisianthus

Lisianthus

Lisianthus este o floare originara din Statele Unite ale Americii, Mexic si America de Sud. Aceasta floare este foarte populara printre horticultorii din Statele Unite si este folosita atat in ornamentul gradinilor, dar si ca planta de apartament si pentru buchete, in special pentru buchetele de mireasa.


 

Origini

 

Inca din perioada victoriana, florile aveau o insemnatate speciala. Fiecare floare era reprezentarea unei emotii sau a unui sentiment. Lisianthus este o floare originara din America si Mexic, insa putea fi gasita si in India. Numele sau vine la cuvantul grecesc "lysis", care inseamna disolutie, si "anthos", care inseamna floare. Lisianthus este insa cunoscuta si sub alte nume precum gentiana de preerie, Lira de San Pedro sau zambila texana.

Floarea de lisianthus reprezinta o fire libera si curajoasa, iar florile delicate, cu nuante de alb, semnifica respect si apreciere. Florile de lisianthus sunt asociate cu semnul zodical al sagetatorului.

Aceasta floare este relativ nou intrata pe piata florilor decorative, insa a ajuns in scurt timp la inimile cultivatorilor si cumparatorilor, care o indragesc pentru aspectul rafinat si coloritul frumos. Specii noi ale acestei plante au fost dezvoltate in anii '80 in Japonia si apoi in Europa si in Noua Zeelanda. Spre deosebire de alte flori, Lisianthus iubeste soarele si caldura. Daca plantezi aceasta floare in locurile cele mai insorite ale gradinii tale, Lisianthus va creste mult mai repede si va avea flori de un colorit intens.

 

Descriere

 

Floarea de lisianthus, in forma sa simpla, cu patru petale, seamana cu lalelele sau macii. In forma dubla, aceasta floare seamana cu trandafirii si bujorii.

Lisianthus este o planta ierboasa, cu o inaltime intre 15 si 60 de centimetri. Aceasta planta are frunze verzi, suculente si flori mari, in forma de palnie. Este indragita pentru durata lunga de viata a florilor si pentru diversitatea coloristica si a combinatiilor de nuante in care se pot gasi aceste flori. Astfel, poti gasi flori de lisianthus de culori de la alb, roz, galben, pana la mov si combinatii de alb si mov. Aceasta floare se cultiva atat pentru buchete, cat si in ghiveci ca planta de apartament.

Floarea de lisianthus este alcatuita din patru petale dantelate, care pot fi de o singura culoare, sau in combinatie cu alte culori, de obicei alb. Exista si specii de lisianthus cu mai multe petale, asemanatoare cu florile de bujor. Floarea acestei plante infloreste la aproximativ trei luni de la cultivare si ramane inflorita timp de o luna de zile. Datorita coloritului frumos, florile de lisianthus se folosesc la scara larga in ornamentele florale si in buchete. Un buchet de mireasa din flori de lisianthus este intr-adevar unul special si cu numeroase semnificatii.

Sursa foto : extension.umn.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului