Plante de gradina

#liliac #ingrijire liliac #liliacul japonez #arbusti ornamentali #skimmia japonica

Liliacul japonez

( ) este un arbust ornamental originar din Japonia, China si Coreea. Planta este indragita datorita florilor sale, in culori variate, dar si a fructelor colorate in nuante intense de rosu.
 

Descriere


Liliacul japonez este un arbust peren, cu frunzis persistent. Frunzele sale sunt oval-lanceolate, pieloase si au o culoare verde inchis. In varful ramurilor, frunzisul formeaza o rozeta in care se dezvolta florile de culoare alb-galbui, foarte parfumate. La fel de parfumate sunt si frunzele, strivirea acestora, dar si a florilor ori a fructelor, eliberand o mireasma deosebita. Fructele sunt mici, rotunde, adunate in ciorchini de culoare portocalie intensa sau chiar rosie ori mov.
 

Inflorire


Liliacul japonez infloreste in lunile aprilie-mai, insa florile au o durata redusa de viata, rezistand circa o saptamana. La finalul perioadei de inflorire formarea fructelor care apar si rezista din luna septembrie pana primavara urmatoare.
 

Ingrijire


Skimmia japonica nu este o planta pretentioasa, de aceea nu pune probleme la ingrijire. De regula, necesita pamant de flori bine drenat, intrucat planta nu tolereaza umiditatea ridicata la radacini, si bogat in humus .

In ceea ce priveste necesarul de lumina, liliacul japonez iubeste lumina abundenta, insa, pe timp de vara, se recomanda evitarea plasarii sale in bataia directa a razelor de soare. Astfel, in sezonul fierbinte, Skimmia japonica se va dezvolta armonios in penumbra.

Liliacul japonez este o planta rezistenta, astfel ca tolereaza atat temperaturile ridicate, cat si cele scazute. Cu toate acestea, se simte excelent la temperaturi apropiate de valoarea de 20 C (20 - 25 C).

Apreciaza incaperile cu umiditate moderata (circa 50%-60%). In situatia in care este plasata intr-o camera cu aer uscat si cald, se recomanda pulverizarea periodica a frunzelor.

Daca iti doresti ca Skimmia japonica sa isi pastreze forma frumoasa, rotunda, a coroanei, nu ezita sa o ajustezi periodic, taiind varfurile tulpinilor. Perioada optima de ajustare a coroanei este primavara.

Nu in ultimul rand, fertilizarea liliacului japonez trebuie realizata din luna mai pana in octombrie o data la cateva saptamani (3-4). Cu toate acestea, pe durata lunilor de vara, cand temperaturile cresc foarte mult, fertilizarea trebuie oprita.
 

Inmultire


Liliacul japonez se poate inmulti prin si prin seminte. Inmultirea prin se face prin desprinderea lastarilor toamna, care se pun in apa pana fac radacini. Apoi, noile plante se sadesc in ghivece cu sol bogat in humus si se plaseaza in incaperi cu umiditate ridicata. In ceea ce priveste inmultirea prin seminte, acestea se plaseaza intr-un ghiveci cu pamant gras, intr-o atmosfera cu umiditate ridicata.
 

Recomandari


Liliacul japonez este o planta unisexuat dioica, prin urmare, pentru ca Skimmia japonica sa produca fructe, va fi nevoie de o planta cu flori de sex femeiesc si de una cu flori de sex barbatesc, astfel incat polenizarea sa poata avea loc.

Sursa foto: growsonyou.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului