Plante de gradina

#flori de gradina #liatris spicata #steaua stralucitoare

Liatris spicata, steaua stralucitoare

Liatris spicata sau steaua stralucitoare este o planta perena care incanta datorita florilor sale spectaculoase, in nuante de violet. Este usor de cultivat in gradina si poate fi folosita cu succes la aranjamente florale.
 

Descriere

Steaua stralucitoare este o planta din genul Liatris, ce apartine familiei Asteraceae. Este originara din American de Nord, Mexic si insulele Bahamas. Liatris spicata este cultivata adesea in gradini datorita florilor sale aspectuoase, ce isi fac aparitia in lunile iulie si august. Poate fi cultivata, insa, si in ghivece ori in jardiniere, nefiind o planta pretentioasa.

Steaua stralucitoare atinge o inaltime de circa 70 cm. Tulpinile sale sunt acoperite de frunze verzi, delicate. Florile se grupeaza in spicuri de culoare roz-violacee si prezinta particularitatea de a se deschide de la varf inspre baza. Inflorescentele reprezinta o atractie majora pentru albine, fluturi si pasari.
 

Cultivare si ingrijire

Plantarea stelei stralucitoare se face toamna, cu mult inainte de primul inghet, sau primavara, dupa ce pericolul inghetului a trecut complet. Planta are nevoie de multa lumina, insa va tolera si amplasarea intr-o zona partial umbrita. Daca ii vei oferi o cantitate mare de lumina, florile pe care le va produce vor fi mai spectaculoase.

Pune bulbii de Liatris spicata intr-un pamant bogat in substante nutritive, cu un drenaj bun, cu o umiditate moderata. In general, va tolera diverse tipuri de sol - acid, alcalin sau neutru; argilos, calcaros ori nisipos. Udarile se fac regulat, asigurandu-te ca steaua stralucitoare nu are solul jilav pentru foarte mult timp, in caz contrar existand riscul ca radacinile sa ii putrezeasca.

Pune fiecare bulb la o distanta de circa 30-40 cm unul de celalalt si aplica la suprafata solului un strat de mulci. Fertilizarea plantei se face de doua ori pe an - primavara si vara - cu un ingrasamant de buna calitate, solubil in apa.

Taie in mod regulat partile moarte ale plantei, cu precizarea ca nu este nevoie sa ajustezi si inflorescenta. De asemenea, poti ajusta dimensiunile plantei pentru a o mentine la nivelul pe care il doresti.
 

Inmultire

Inmultirea stelei stralucitoare se face prin divizarea tufei sau prin seminte. Divizarea, realizata primavara sau toamna, se impune o data la circa 4-5 ani, moment in care tuberobulbii plantei se taie cu un cutit foarte bine ascutit, in asa fel incat pe fiecare bulb sa fie prezent minim un ochi.

Semintele trebuie sadite la scurt timp dupa ce au fost recoltate. Inmultirea prin seminte nu va da roade decat in al doilea an de la plantare.
 

Boli si daunatori

Steaua stralucitoare nu atrage, de regula, daunatori, nici nu este predispusa la aparitia unor boli. Totusi, planta poate fi afectata periodic de putregaiul cenusiu. La fel de bine, poti remarca patarea frunzelor (din cauza umiditatii insuficiente, spre exemplu). Evita sa ii oferi prea multa apa plantei Liatris spicata, intrucat umiditatea in exces poate determina putrezirea radacinilor.

Foto: prairiemoon.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului