Plante de gradina

#lalea unica in lume #legenda lalelei #tulipa hungarica #lalea #legenda

Legenda lalelei din Mehedinti! Este unica in lume

In Romania creste o lalea unica in lume. Aceasta se gaseste in Mehedinti si este una dintre cele mai frumoase lalele galbene.

Laleaua denumita stiintific Tulipa hungarica este cunoscuta in Romania ca laleaua galbena de Cazane sau laleaua banateana. Habitatul acesteia il constituie versantii sudici abrupti si Ciucarului Mare, care strjuiesc Cazanele Mari ale Dunarii.

Specie protejate – amenzi usutatoare pentru cei care o culeg

Tulipa hungarica este o specie protejata. Desi creste in zone greu accesibile si poate fi observata doar de la bordul ambarcatiunilor de pe Dunare, laleaua este protejata prin lege, iar cei care o culeg platesc amenzi usturatoare care ajung pana la 10.000 de lei.

Au mai ramas cateva exemplare in intreaga lume

Au mai ramas doar cateva exemplare de Tulipa hungarica, iar acestea se gasesc in Romania. In prezent exista intre 1.000 si 1.500 de fire mature de Tulipa hungarica.

In Serbia, planta a fost rara pe versantii nordici (cei dinspre Portile de Fier), disparand in ultimii zece ani, conform Parcului Natural „Portile de Fier”.

Legenda lalelei din Mehedinti

Laleaua din Mehedinti nu este insa necunoscuta poporului. Inca din vremuri stravechi exista o legenda din popor despre aceasta planta unica.

Potrivit legendei, in urma cu multi, multi ani, o fetita a fost izgonita de acasa de mama sa vitrega. Aceasta a calatorit pana a ajuns in aceasta zona salbatica si a plans atat de mult incat lacrimile ei s-au transformat in lujere de lalea galbena.

Sursa foto: wikipedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare