Plante de gradina

#cultivare #descriere #kalanchoe

Kalanchoe

Kalanchoe este un gen care include circa 125 de specii de plante suculente din familia Crassulaceae, originare din Madagascar si Africa. Dintre acestea, cea mai raspandita in casa si gradina este Kalanchoe blossfeldiana.


Descriere


Kalanchoe este o planta perena, de mici dimensiuni, cu frunze verde inchis, carnoase, si flori de culori diferite, de la rosu la mov, portocaliu, roz si alb, sub forma de stelute. Kalanchoe blossfeldiana nu depaseste inaltimea de 30 cm, avand aceeasi dimensiune si in diametru.


Cultivare


Kalanchoe este cultivata, in general, ca planta de apartament sau in gradinile cu roci ornamentale ori bogate in plante suculente. Kalanchoe este populara datorita necesarului redus de umiditate si a varietatii culorii florilor sale. Desi, in mod normal, florile sale apar primavara, planta poate fi fortata sa infloreasca iarna, in apropierea sarbatorilor de iarna.

Kalanchoe se dezvolta armonios la temperaturi cuprinse intre circa 12 si 30 grade Celsius. Nu suporta frigul, de aceea nu este indicat sa fie lasata in gradina pe timp de iarna. Indiferent de plasarea acesteia (in casa ori gradina), este recomandat ca planta sa fie cultivata in ghiveci.

Ideale sunt ghivecele de dimensiuni medii spre mari, in care pot fi puse mai multe plante. In cele de dimensiuni reduse, nu se recomanda mai mult de un singur fir de Kalanchoe. Pentru ca planta are radacini sensibile, este importanta plasarea acesteia in ghivece de ceramica care permit aerarea corespunzatoare a radacinilor.

Kalanchoe are nevoie de un sol format din turba, pamant de flori si nisip. In plus, la circa 3-4 saptamani de la plasarea in ghivece, se recomanda inceperea procesului de fertilizare. Pentru a se dezvolta armonios, Kalanchoe are nevoie de bor, cupru, mangan si zinc.

Intrucat este o planta suculenta, Kalanchoe nu are nevoie de multa apa; se recomanda udarea doar cand pamantul este uscat la atingere. Ideal, aceasta ar trebui realizata la orele diminetii. Pentru a asigura un drenaj optim, se recomanda plasarea unor pietricele pe fundul ghivecelor. Scurgerea apei din farfuriile ghivecelor va asigura sanatatea plantei si nu va permite aparitia bolilor si a daunatorilor.

Pentru ca planta sa produca mai multe flori, de dimensiuni mai mari, este indicata ciupirea - taierea varfurilor (1 cm). Dupa ce planta infloreste si ciupirea este realizata, Kalanchoe se plaseaza in penumbra si nu este udata timp de circa o luna. La finalul acestei perioade, planta este mutata intr-un spatiu bine luminat, iar udarea normala este reluata.


Inmultire


Kalanchoe se inmulteste prin seminte sau prin butasi, care prind radacini in circa 2 saptamani. Se recomanda ca lungimea butasilor sa fie de aproximativ 5-10 cm. Ghivecele acestora ar trebui umplute cu acelasi tip de pamant ca la planta-mama. Butasii se uda mai rar si trebuie plasati intr-un colt bine incalzit. Dupa 2-3 saptamani, plantutele pot fi mutate in ghivece standard.


Boli si daunatori


Desi este o planta rezistenta, Kalanchoe poate avea parte de probleme sub forma daunatorilor (afide, cosenile, purici de plante, nematode). Acestia pot fi indepartati cu ajutorul unor insecticide specifice. Atentie, insa, la tipul acestora, intrucat planta este sensibila la substantele toxice.

Sursa foto: luirig.altervista.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare