Plante de gradina

#incalzire globala #animale #plante #afectare plante

Jumatate dintre speciile de plante de pe glob, afectate de incalzirea globala

Efectele incalzirii globale ar putea afecta mai bine de jumatate dintre speciile de plante si de animale de pe glob, al caror habitat ar avea de suferit din cauza schimbarilor climatice.

Noi studii in domeniu sugereaza ca biodiversitatea de pe glob va fi afectata in mod semnificativ, in cazul in care temperaturile cresc mai mult de doua grade C.


Impactul incalzirii globale asupra plantelor si animalelor

O echipa internationala de cercetatori a analizat impactul pe care cresterea temperaturii il are asupra a 50.000 de specii de plante si animale. Acestia au analizat atat temperatura, cat si precipitatiile inregistrate pentru habitatele in care aceste specii traiesc in prezent si au cartografiat zonele care ar putea fi potrivite pentru ele, tinand cont de anumite scenarii privind schimbarile climatice.

Oamenii de stiinta preconizeaza ca, daca nu vor fi luate masuri in legatura cu limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, temperaturile globale vor putea fi cu patru grade mai mari peste nivelurile preindustriale.

In acest caz, mai bine de 34% dintre speciile de animale si peste 57% dintre speciile de plante si-ar putea pierde jumatate din habitatele lor actuale.


Incalzirea globala reduce diversitatea speciilor

Potrivit dr. Rachel Warren de la University of East Anglia, incalzirea globala ar avea un impact major pentru toata lumea de pe planeta, nu doar pentru plante si animale.

"Cercetarile noastre preconizeaza ca schimbarile climatice vor reduce foarte mult diversitatea speciilor, chiar si a celor intalnite frecvent in multe parti ale lumii. Aceasta pierdere a biodiversitatii la scara globala va saraci, in mod semnificativ, biosfera si serviciile pe care le ofera ecosistemului", a declarat dr. Rachel, potrivit BBC.

Impactul incalzirii globale asupra speciilor de plante si animale va fi puternic resimtit in zone precum Africa Subsahariana, America Centrala, regiunea Amazonului si Australia.

Cu toate acestea, cercetatorii spun ca daca emisiile globale de gaze cu efect de sera se reduc rapid, atunci impactul asupra biodiversitatii ar putea fi incetinit, in mod semnificativ. Daca temperaturile nu cresc mai mult de doua grade Celsius, atunci plantele si animalele vor avea mai bine de patru decenii pentru a se adapta noilor conditii climatice.

Sursa foto: fanpop.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului