Plante de gradina

#ingrijirea plantelor #plante de sera #plante de toamna

Ingrijirea plantelor de sera in octombrie

In octombrie, sera poate fi pregatita pentru sezonul rece. Acum este momentul unei prime curatenii pentru lunile ce vor urma. Pe masura ce se avanseaza in toamna, plantele sensibile la frig se aduc in sera. Altele au nevoie de ingrijiri speciale, fie pentru a intra in stare latenta, fie pentru a creste in continuare. Exista si plante pe care le poti semana sau coace in sera la jumatatea toamnei.

Iata ce trebuie sa stii despre ingrijirea plantelor de sera in luna octombrie:

1 Curatarea serei in octombrie

Pentru ca plantele de sera sa se bucure de cat mai multa lumina naturala in toamna si iarna, poti curata bine peretii constructiei. Pentru acest lucru, foloseste putin detergent, un dezinfectant si o perie. Curatenia este necesara si pentru a indeparta insectele si daunatorii din marginile ferestrelor si imbinarile unde obisnuiesc sa se ascunda.

Izoleaza apoi locurile care necesita acest lucru si asigura ventilatia pentru a evita aparitia mucegaiului. Poti aerisi sera in fiecare zi insorita, avand grija sa o inchizi seara.

Odata cu aceasta curatenie de toamna, verifica ghivecele care au stat in sera, precum si pe cele care au fost aduse din gradina la inceputul toamnei. Distruge orice urma de insecte sau larve.

Arunca resturile de materiale pe care nu le mai folosesti la gradinarit.

2 Transplanteaza unele plante de sera

Scoate din ghivece plantele perene si taie butasii de arbusti pe la mijlocul lunii octombrie. Poti muta plantele intr-un loc luminos si ferit de inghet.

3 Ingrijeste plantele din sera, in octombrie

Daca ai begonii in sera, din octombrie poti inceta sa le mai uzi. Asteapta pana cand florile mor, apoi extrage bulbii din pamant si depoziteaza-i intr-un loc rece si uscat.

Daca mai ai crizanteme in gradina, acestea pot ramane inflorite pana tarziu, in noiembrie, daca stau la temperaturi deasupra celei de inghet. Poti aduce crizantemele in sera, pentru a te bucura de flori pana spre sfarsitul sezonului.

Pentru plantele care necesita temperaturi mai ridicate decat cele obisnuite din sera, se poate construi un spatiu separat de restul printr-o perdea. Aceasta din urma poate fi facuta dintr-o folie cu bule de aer. Folia se foloseste adesea si la izolarea serei ca atare, pentru a proteja plantele in lunile reci care vor urma.

In octombrie se poate semana inca salata pentru a avea verdeata indiferent de vremea de afara. Exista specii rezistente de laptura pe care le poti creste in sera in sezonul rece.

Cyclamenul crescut in ghivece poate fi in stare latenta in aceasta perioada. Totusi, planta poate fi incurajata sa creasca din nou daca o uzi si o depozitezi in sera. In schimb, alte flori din ghivece nu mai au nevoie de irigare: begoniile, gloriosa, gloxinia, eucomis etc.

Culturile vechi existente in sera trebuie curatate. In acest fel poti face rost si de material pentru compost. Daca ai prin gradina rosii verzi, culege-le si intinde-le intr-un strat, in sera, sa se coaca intr-un loc adapostit.

Sursa foto: archdigestrewards.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului