Plante de gradina

#rozmarin #plante aromatice #cimbru #salvie #plante lemnoase

Ingrijirea plantelor aromatice lemnoase: Cimbru, Rozmarin, Salvie

Plantele aromatice care dezvolta parti lemnoase nu au intotdeauna nevoie sa fie curatate de crengi sau scurtate pentru a creste in mod sanatos si corect, dar acest lucru le ajuta cu siguranta.



Cultivate pentru mirosul si gustul lor deosebit, plantele aromatice perene au nevoie de mai multa atentie in al doilea an de viata.


Scurtarea plantelor aromatice lemnoase


Scurtarea si taierea pot stimula cresterea de muguri proaspeti si limiteaza cresterea tulpinilor lemnoase care nu produc frunze. Cimbrul, rozmarinul si salvia sunt printre plantele care beneficiaza cel mai mult de aceste ingrijiri.

La inceputul primaverii, elimina lemnul mort din tufisurile tale de plante aromatice . Rozmarinul, cimbrul, salvia si levantica au nevoie de scurtare si taiere mai ales atunci cand tulpinile isi pierd stabilitatea sau cresterea a fost foarte puternica in anul precedent.

Maghiranul, planta de oregano si cimbrul de iarna pot fi scurtate pana la maxim jumatate din lungimea tuplinii, pentru a stimula cresterea de frunze proaspete.

Daca nu ai taiat florile in sezonul precedent, elimina-le acum taind din tulpina si o pereche de frunze, dar niciodata mai mult de o treime din lungimea totala a tulpinii.


Cimbru


Cimbrul creste cel mai bine in zonele mai uscate si insorite si proprietatile sale au fost folosite mai ales pentru aromarea si conservarea carnii. Poti recolta frunze si tulpini de cimbru in orice perioada, iar florile sunt si ele comestibile, dar trebuie recoltate imediat dupa ce infloresc.

Atunci cand cultivi cimbru, tine cont de faptul ca prea multa umiditate va dauna plantei si radacinile ei vor putrezi. Umiditatea dauneaza mai ales in lunile reci ale anului. Crengile uscate pot fi taiate primavara, dar scurtarea poate avea loc si dupa ce planta a inflorit.

Radacinile cimbrului sunt o atractie pentru furnici, astfel ca va trebui sa urmaresti daca aceste insecte apar in numar mare pe langa planta, lucru ce ii scurteaza viata.


Rozmarin


Rosmarinus officinalis ("roua marii") este folosit cu precadere in bucataria mediteraneana, dar este o planta aromatica binevenita in retetele din toata lumea.

Ca si cimbrul, plantele de rozmarin nu au nevoie de foarte multa ingrijire, dar au nevoie de mult soare, de un sol care sa nu retina prea mult umezeala si de circulatia aerului.

Cel mai mare dusman al rozmarinului este mucegaiul, atunci cand planta are prea multa umiditate, dar si afidele pot ataca plantele de rozmarin.

Atunci cand este crescut in ghiveci, rozmarinul are nevoie de schimbarea solului o data pe an, lucru ce poate fi insotit de scurtarea radacinilor, necesara pentru ca planta sa nu dezvolte tulpini lemnoase.


Salvie


Salvia, planta aromatica ce nu trebuie recoltata in primul an, se lauda cu aroma cea mai puternica imediat inainte de a inflori sau imediat dupa.

Aceasta planta dezvolta cel mai repede tulpini lemnoase, iar in lipsa ingrijirii potrivite poate trai doar 3-4 ani. Recoltarea si scurtarea regulata readuc vigoarea salviei, care prefera un loc in gradina luminos si cu pamant nu prea umed.

Daunatorii ocolesc salvia, care este insa afectata cel mai des de udatul in exces sau de absenta luminii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare