Plante de gradina

#potasiu #plante de gradina #ingrijire plante #potasiu plante

Influenta potasiului asupra plantelor de gradina

Potasiul este unul dintre elementele esentiale bunei dezvoltari a plantelor. Folosit adesea in ingrasamintele aplicate in gradina, pe gazon si in livezi, potasiul contribuie la retinerea apei la nivelul plantelor si sporeste rezistenta acestora in fata secetei. Descopera mai multe detalii despre influenta pe care o are potasiul asupra plantelor din gradina in cele ce urmeaza!
 

Rolul potasiului la nivelul plantelor


Principalul rol pe care il joaca potasiul la nivelul plantelor este acela de a asigura conditiile propice proceselor metabolice care au loc in citosol. Potasiul regleaza, astfel, o serie de procese, printre care se numara si cresterea plantelor.

Plantele necesita ioni de potasiu pentru sintetizarea proteinelor si pentru deschiderea si inchiderea stomatelor, reglate de pompele de protoni care transforma celulele de paza intr-unele turgescente sau flasce.

Potasiul este, asadar, un metal indispensabil plantelor, pentru buna lor crestere si dezvoltare. Existenta sa in cantitati optime la nivelul solului determina:

- dezvoltarea optima a plantelor care devin mai viguroase;
- folosirea eficienta a resurselor de apa din sol si, implicit, rezistenta la seceta;
- rezistenta in fata bolilor;
- rezistenta in fata atacului daunatorilor;
- producerea unei recolte mai bogate.
 

Deficienta de potasiu


Cel mai adesea, plantele din gradina se pot confrunta cu o deficienta de potasiu. In acest caz, metalul alcalin fie nu se afla intr-o cantitate suficienta in sol, fie este prezent intr-o forma care nu poate fi utilizata de plante.

Cum iti dai seama ca plantele din gradina sufera din cauza deficientei de potasiu? Printre simptomele tipice se numara uscarea si curbarea varfului frunzelor, cat si cloroza (ingalbenirea frunzelor). De asemenea, ai mai putea remarca aparitia unor pete de culoare mov pe partea inferioara a frunzelor. Totodata, dezvoltarea radacinilor si a intregii plante este afectata.

De regula, simptomele deficientei de potasiu sunt vizibile intr-o prima faza la frunzele mature, aflate in partea inferioara a plantei. Odata instalata deficienta, plantele vor deveni fragile in fata bolilor si a eventualului inghet.

Deficienta de potasiu se intalneste mai frecvent la fructe si legume precum cartofi, rosii, mere ori zmeura.
 

Prevenirea si tratamentul deficientei de potasiu


Prevenirea si, totodata, tratamentul deficientei de potasiu pot fi realizate pe termen scurt prin adaugarea de ingrasamant bogat in carbonat de potasiu.

Daca iti doresti sa folosesti fertilizant natural pentru a corecta deficienta de potasiu, poti recurge la compostul format in mare parte din resturi alimentare, precum cojile de banane. Poti incerca, de asemenea, si cenusa de lemn, insa in cantitati moderate pentru a nu provoca daune plantelor. Nisipul glauconitic verde este o alta varianta pe care o poti folosi cu succes pentru a corecta nivelul de potasiu din sol.

Nu uita sa realizezi o testare a solului inainte de a aplica fertilizant bogat in potasiu, in asa fel incat sa te asiguri ca deficienta este, intr-adevar, prezenta si ca simptomele de la nivelul plantelor nu indica, de fapt, alte probleme.

Foto: chemistryland.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului