Plante de gradina

#gradina #plante gradina # cupru plante

Influenta cuprului asupra plantelor de gradina

Cuprul se numara printre elementele esentiale bunei dezvoltari a plantelor de gradina. De regula, solul contine in mod natural o anumita cantitate de cupru, sub diferite forme, ce variaza de la 2 la 100 ppm. Cand cuprul din sol nu este prezent intr-o cantitate optima pentru plantele pe care le dezvolta, se instaleaza deficienta. Mai multe despre cupru si influenta sa asupra plantelor, afla in continuare!

Rolul cuprului in dezvoltarea plantelor de gradina

Cuprul este un mineral care joaca un rol esential in producerea de clorofila, sinteza proteinelor si respiratia plantelor. Aproximativ 70% din cantitatea de cupru din plante se regaseste in clorofila. Prin urmare, o eventuala deficienta de cupru poate determina imbatranirea prematura a plantelor sau un nivel scazut de clorofila.

Deficienta de cupru

In general, exista doi factori care influenteaza cantitatea de cupru prezenta in sol: pH-ul si materia organica. Solurile acide, bogate in turba sunt cele mai predispuse sa aiba o deficienta de cupru. De asemenea, cantitatea de cupru scade simtitor in solurile cu materie organica din belsug, intrucat aceasta impiedica fixarea corespunzatoare a substantelor minerale. Cu toate acestea, de indata ce materia organica se descompune, de regula, cantitatea de cupru revine la nivelul optim pentru plante.

Solurile care prezinta o deficienta de cupru au o serie de caracteristici, de la o textura specifica pana la prezenta altor nutrienti in cantitati nefiresti. Astfel, solul care contine o cantitate necorespunzatoare de cupru este adesea nisipos. In ceea ce priveste substantele nutritive, afla ca o cantitate prea mare de fosfor, zinc, fier, mangan si aluminiu risca sa puna in pericol procesul de absorbitie corespunzatoare a cuprului.

Plantele care prezinta o deficienta de cupru se dezvolta insuficient, infloresc tarziu sau sunt sterile. Intr-o prima faza, poti detecta deficienta de cupru observand frunzele plantei: varful acestora capata o nuanta albastruie.

Corectarea deficientei de cupru

Pentru a determina daca, intr-adevar, deficienta de cupru este responsabila pentru problemele aparute la plantele din gradina, se recomanda testarea solului. Mostrele de sol din gradina ar trebui prelevate de la adancimi diferite: 0-15 cm, 15-30 cm si 30-60 cm. Tine cont de faptul o cantitate constant scazuta de cupru sau care scade odata cu cresterea adancimii va putea fi corectata mult mai usor decat cantitatea de cupru scazuta doar la suprafata solului.

Odata constatata deficienta de cupru in straturile solului din gradina, este momentul sa aplici ingrasamant specific. O varianta ieftina este sulfatul de cupru (piatra vanata). Acest fertilizant contine 25% cupru, iar cantitatea aplicata per acru de pamant nu trebuie sa depaseasca 4,5 - 18 kg, in functie de severitatea deficientei.

Piatra vanata poate fi aplicata sub forma de granule sau dizolvata in apa si pulverizata, apoi, pe suprafata solului. La fel de bine, poti incerca aplicarea foliara. In acest caz, foloseste o solutie cu o concentratie de 2%.

Atentie: sulfatul de cupru este o substanta puternic coroziva la contactul cu metalele. De aceea, la aplicarea acestuia, se recomanda recipientele din otet inoxidabil si plastic.

Foto: thecitrusguy.blogspot.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului