Plante de gradina

#gard viu #plante de gradina

Infiintarea unui gard viu

Cea mai buna perioada pentru infiintarea unui gard viu este toamna, dupa caderea frunzelor. Desigur, plantarea se poate face si primavara insa numai foarte devreme, inainte de pornirea in vegetatie. Daca te-ai hotarat sa infiintezi un gard viu in curte sau in gradina, iata cateva sfaturi utile referitoare la plantarea si intretinerea lui:
 

1 Cum alegi gardul viu


Inainte de a opta pentru o anumita specie de gard viu este important sa te gandesti ce rol vrei sa aiba acesta.

Daca vrei un gard viu care sa iti asigure intimitatea fata de vecini va trebui sa alegi specii care au o crestere inalta.

Gardurile vii joase reprezinta un mod excelent de a incadra zone separate de gradina. Daca iti doresti un gard viu pentru gradina va trebui sa optezi pentru specii care sa defineasca zona de margine, dar care sa permita vizualizarea in interior.

De asemenea, este bine sa ai in vedere si tipul solului in care urmeaza sa plantezi gardul viu. In zone cu un sol mai sarac va fi nevoie de specii mai rezistente, cum ar fi Pyracantha.

Un alt factor de care este bine sa tii cont se refera la tunderea gardului viu. Trebuie sa te gandesti daca vrei un gard viu care sa fie atent tuns, pentru a avea un aspect formal sau un gard extins, mai putin formal.


2 Specii de gard viu


Alegerea tipului plantei care va compune gardul viu tine de preferintele fiecaruia. Poti opta pentru o specie foioasa, ce isi va pierde frunzele in toamna sau conifa, care va ramane verde si pe timp de iarna.

Pentru gardurile vii inalte poti opta pentru folosi precum Taxus baccata, Cupresocyparis leylandi, Chamaecyparis lawsoniana, Thuja sp. si alte conifere ce pot oferi un aspect similar. Din momentul in care au atins inaltimea dorit, aceste specii trebuie tunse de doua ori pe an.

Gardurile vii mai joase sunt compuse de regula din Buxus sempervirens, Ligustrum ovalifolium si Hibiscus syriacus, specii care se tund extrem de bine. Un gard viu tuns aduce un aer formal gradinii si poate fi folosit pentru a crea un efect arhitectural.


3 Plantarea gardului viu


Odata ce te-ai decis asupra specie dorite pentru plantare, va trebui sa sti exact de cate plante vei avea nevoie. Ca sa aproximezi acest lucru va trebui sa masori lungimea viitorului gard viu sis a inmultesti cifra obtinuta cu numarul de plante pentru fiecare metru liniar (2-6 plante / ml).

Urmatorul pas este saparea unui sant pentru plantarea arbustilor, dupa care va trebui sa maruntesti pamantul de pe fundul santului pentru o buna aranjare si pornire in vegetatie a radacinilor.

Imparte plantele uniform pe toata lungimea santului pentru o buna uniformitate si incepe plantarea dintr-un capat in altul. Aseaza cu grija pamantul peste radacini si apasa-l, pentru o buna compactare. Uda gardul viu imediat dupa plantare.

4 Intretinerea gardului viu


Gardurile vii trebuie ingrijite regulat, pentru a nu scapa de sub control dezvoltarea lor. Cea mai importanta lucrare de intretinere este taierea, care se face o data sau de doua ori pe an, primavara si la sfarsitul verii. Foarfeca folosita va fi bine ascutita, pentru a efectua o taiere usoara si corecta. Se pot folosi si aparate de taiere electrice sau cu motor. In functie de specie, unele garduri vii pot fi lasate sa creasca mai natural.

Udarea plantelor se va face o data pe zi sau la doua zile in sezonul cald, in functie de temperaturile inregistrate.

Daca vor aparea goluri, respectiv daca o planta sau mai multe se vor usca, acestea se scot cu grija si se completeaza cu exemplare din aceeasi specie.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului