Plante de gradina

#plante #gradina #plante gradina #umiditate plante

Identifica si salveaza plantele udate in exces

Ingrijirea plantelor nu este intotdeauna un proces facil. Pentru ca plantele sa creasca sanatoase si viguroase, este important sa le asiguri cantitatea optima de lumina, caldura, apa si hrana. Umiditatea necorespunzatoare oferita este o cauza frecvent intalnita a problemelor la plante. Cum identifici si, apoi, salvezi plantele pe care le-ai udat in exces, afla in continuare!

De ce este periculos excesul de apa?

O planta udata in exces are pamantul imbibat cu apa, fapt care o impiedica sa absoarba in mod corespunzator oxigen, dioxid de carbon si alte gaze din aer. Astfel, planta se va sufoca. Totodata, excesul de apa promoveaza instalarea unor boli, precum putrezirea radacinilor.

Simptomele unei plante udate in exces

In situatia in care se intampla sa le oferi plantelor tale in repetate randuri o cantitate mare de apa sau daca acestea sunt expuse la precipitatii exterioare abundente, vei remarca in timp aparitia urmatoarelor simptome:

  • Frunzele se ingalbenesc, dupa care, daca problema nu este eliminata, se usuca si mor. Dupa usucarea frunzelor, vei descoperi ca plantele udate in exces nu produc unele noi.
  • O alta problema care iti poate semnala prezenta umiditatii in exces este putrezirea radacinilor, cauzata de privarea de oxigen. Odata ce radacinile incep sa se degradeze, tulpinile vor fi, la randul lor, afectate. Treptat, acestea vor capata un colorit verde inchis, devenind in cele din urma moi.
  • Un efect vizibil al umiditatii in exces este dezvoltarea mucegaiului la nivelul solului, dar si pe frunzele din partea inferioara a plantei.

Cum vindeci o planta udata in exces

Plantele udate in exces pot fi salvate daca descoperi problema in timp util si iei masurile care se impun. Iata ce ai putea face:

  • Scoate planta bolnava din sol si sterge-i usor radacinile umede si moi, cu ajutorul unor ziare ori al unor prosoape de hartie. Daca remarci ca acestea au inceput sa putrezeasca, taie partile afectate. Planta are sanse sa isi revina daca radacinile nu s-au deteriorat in totalitate.
  • Muta planta intr-o incapere racoroasa, departe de razele soarelui, si pulverizeaza-i periodic frunzele cu apa calduta. Pentru a-i spori sansele de supravietuire, ii poti taia in prealabil frunzele batrane, din partea inferioara a tulpinii.
  • Dupa ce planta dezvolta noi radacini, o poti repune in pamant. Totusi, acorda-i in continuare intreaga ta atentie si ingrijire pret de cateva zile, pentru a te asigura ca planta nu intampina probleme suplimentare.
  • O planta ale carei radacini nu au inceput inca sa putrezeasca va putea fi ajutata sa isi revina prin taierea frunzelor ingalbenite. Inlatura-le pe toate, chiar daca acest lucru inseamna sa lasi planta aproape golasa (in cel din urma caz, planta va intra intr-un soi de stare de latenta, dar isi va reveni).
  • In cazul in care planta afectata de umiditatea in exces este una ieftina, pe care o poti procura cu usurinta, cel mai bine ar fi sa renunti la ea, intrucat procesul de recuperare completa poate fi destul de indelungat si de anevoios.

Foto: gardeningclan.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare