Descriere
Iasomia este un arbust, care ajunge pana la 15 m inaltime.
Tulpina si frunzele sunt verzi iar florile albe au un parfum dulce, foarte puternic. Ele incep sa se deschida la apusul soarelui, odata cu lasarea racorii si raman astfel pana in zori. Inflorirea se produce vara, toamna si iarna.
In functie de specie, frunzele pot fi vesnic verzi sau cazatoare.
Cultivare
Iasomia este putin pretentioasa fata de conditiile de mediu. Poate fi cultivate in orice tip de pamant de gradina bine drenat. Rezistenta bine la umbra, dar se dezvolta mai armonios in locuri insorite.
Iasomia se planteaza primavara de timpuriu sau toamna la o distanta de 1,5 m de celelate plante din jurul sau.
Planta infloreste abundent la caldura moderata iar iarna prefera spatiile racoroase, luminoase si mai putina apa.
Ingrijire
Din primavara pana toamna iasomia trebuie udata abundent si este bine sa pulverizezi frunzele cu apa. Atentie, excesul de umezeala in perioada formarii bobocilor poate duce la caderea lor.
Planta are o crestere rapida si viguroasa si poate fi modelata prin taieri, sub forma de tufa sau ca liana, cu lastarii sprijiniti de suporturi. Taierile de corectare a formei si taliei plantei trebuie aplicate primavara devreme.
La inceputul verii este bine ca lastarii lungi sa fie “ciupiti” pentru a stimuli productia de lastari tineri, cu numar mare de boboci si flori.
Utilizari medicinale
Iasomia este un remediu utilizat in medicina traditionala chineza de secole pentru tratamentul hepatitelor virale. Planta are o actiune antivirala fata de virusul hepatitic B.
Frunzele de iasomie contin acid acetilsalicilic. De aceea, iasomia este un bun antispastic al musculaturii netede, antibacterian si expectorant, motiv pentru care amelioreaza tulburarile respiratorii (dispneea) in caz de bronsite, tuse, raguseala, laringita.
De asemenea, iasomia calmeaza inflamatiile pielii, fiind indicat in caz de dermatite, eczeme, eruptii cauzate de stres sau de tulburari emotionale.