Descriere
Hibiscusul ajunge la maturitate la aproximativ 2,5 – 3 metri. Florile sale pot avea diverse culori, incepand de la alb, roz, galben si rosu, pana la mov si albastru. Acestea sunt destul de mari, avand un diametru de aproximativ 7 – 8 centimetri.
Inmultire
Floarea se inmulteste destul de usor prin seminte, butasi sau altoire, insa cea mai simpla este prima varianta.
La sfarsitul verii, culege semintele catorva flori, scutura excesul de polen, lasa-le sa se usuce cateva zile, iar apoi planteaza-le intr-un ghiveci . In cazul in care vrei sa optezi pentru plantarea in gradina, cel mai bine este sa astepti primavara, sau sa ramai la varianta de ghiveci si sa ii muti afara incepand cu luna aprilie.
Planta va rasari in cel mult trei saptamani, insa in aceasta perioada, are nevoie de udare periodica. Pentru a incolti rapid, pamantul trebuie sa fie udat la aproximativ 3 zile, asa ca acorda foarte mare atentie acestui aspect.
Plantare
Hibiscusul se planteaza toamna sau primavara. Daca plantezi floarea in gradina, este recomandat sa o faci langa un gard pentru a avea o sustinere buna. De asemenea, este foarte important sa plantezi florile in zig-zag, pe doua randuri, la distante de aproximativ 30 de centimetri pentru a avea sufcient spatiu de dezvoltare.
Planteaza Hibiscusul intr-un sol bine drenat, cu un pH usor acid (intre 5,5 si 7).
Udare
In cazul in care zona in care locuiesti nu este una in care precipitatiile sa fie frecvente, este necesar sa ii asiguri plantei umiditatea necesara. In mod normal, ar fi bine sa umezesti pamantul plantei o data la 4 zile in zilele secetoase. Totusi, primavara si toamna, este suficient sa uzi planta o data pe saptamana. In schimb, iarna, plantele din ghiveci rezista fara apa chiar si doua saptamani.
Ingrasamant
Daca doresti sa stimulezi inflorirea Hibiscusului, poti opta pentru ingrasamintele speciale pentru plante cu flori . Adauga ingrasamantul o data la doua saptmani, in sezonul cald. Nu doar inflorirea va fi stimulata, ci si dezvoltarea rapida a plantei. Unele specii pot creste pana la 70 de centimetri pe sezon, iar cu ingrasamantul potrivit, dezvoltarea sa va fi chiar rapida.
De asemenea, un ingrasamant pe baza de mranita este ideal pentru aceasta planta.
In acelasi timp, pentru a stimula ramificarea, este recomandat ca varfurile sa ii fie taiate cu un foarfec de gradina.
Temperatura si lumina
Hibiscusul adora lumina, dar nu tolereaza razele directre ale soarelui pe intreg parcursul zlei, mai ales atunci cand este canicula. Din acest motiv, este bine sa fie pozitionat intr-un loc in care are soare in primele ore ale diminetii, iar apoi doar lumina suficienta.
Daca vara clima tarii noastre este placuta Hibiscusului, iarna planta poate sa inghete si sa moara daca este lasata afara. Cel mai bine ar fi sa transplantezi planta in casa inainte de a da inghetul .
Daca il ai in gradina, ar fi bine sa il transplantezi intr-un ghiveci pana la inceputul primaverii. Planta se simte foarte bine la temperaturi care se alfa intre 22 si 25 de grade, asa ca incearca pe cat posibil sa ii asiguri aceasta temperatura si in sezonul rece.