Plante de gradina

#gura leului #plante de gradina #legende #rugina

Gura Leului

Gura Leului , stiintific Antirrhinum, este o planta cunoscuta pentru asemanarea sa cu fata unui leu care deschide si inchide gura . Cuvantul Antirrhinum deriva din antirrhinon, care in limba greaca inseamna "nas" si se refera la faptul ca atunci cand ajunge la maturitate, floarea de Gura Leului are forma de nas. De asemenea, unii o numesc floarea magica a Imperiului Roman.

 
 
 

Generalitati


Gura Leului este o planta perena, infloreste anual, iubeste soarele si este foarte rezistenta. Cu toate acestea, la temperature extreme se ofileste. Originara din bazinul mediteraneean, Gura Leul a devenit rapid o planta iubita in toate colturile lumii, pentru culorile sale vii si aspectul jucaus. Gura Leului este o planta indragita si de copii, carora le place sa se joace cu floarea acestei plante.


Origine


Gura Leului este o veche planta decorativa, cunoscuta de pe vremea romanilor. Cu toate ca nu se stie cu exactitate originea sa, se crede ca Gura Leului a aparut pentru prima oara in Spania si Italia. De pe meleagurile insorite ale Spaniei, aceasta planta s-a imprastiat pe tot teritoriul Imperiului Roman. In prezent mai pot fi vazute florile originale, in ruinele vechilor temple romane din sudul Frantei, in Malta sau Israel. Numele stiitific de Antirrhinum a fost dat de Carl von Linne, in anul 1753.


Curiozitati si legende


Acum cateva sute de ani, acestei plante i-au fost atribuite proprietati magice. De exemplu, in Germania se credea ca buchetul de Gura Leului agatat deasupra patutului unui nou-nascut il proteja pe acesta de spiritele malefice. In Rusia se credea ca aceasta planta alunga somnolenta si oferea energie intregului corp. Se mai spunea si ca cei care ofereau buchete de Gura Leului erau niste persoane imprevizibile.

Potrivit vechilor legende, se credea ca Gura Leului are puteri magice si ofera protectie impotriva vrajitoriei si a inselatoriei. De asemenea, aceasta floare ar fi putut reda tineretea si frumusetea femeilor. Legenda mai spune ca cei care care poarta la ei o floare de Gura Leului sunt persoane fascinante si cordiale, iar in limbajul florilor, acestea reprezinta atat deceptia cat si gratia. Gura Leului aduce noroc persoanelor din zodia Rac .


Descriere


Gura Leului este o planta sensibila la rugina, o ciuperca care apare pe frunzele infectate. In ultimii ani insa au fost create anumite soiuri care sunt pana la 90% rezistente la aceasta boala. Aceste soiuri au primit si o titulatura amuzanta: "rezistente la rugina". Gura Leului este o planta care creste in trei marimi, de la mic, la inalt. Exista insa si o specie de Gura Leului care creste la nivelul solului.

Gura Leului este o planta indragita de insecte, in special de fluturi si albine, care in perioada de polenizare se “scalda” in polenul acestei plante. Florile de Gura Leuluiui sunt ideale si pentru a fi tinute in casa, in vaza. Ele se mentin destul de mult timp, de la o saptamana pana la 10 zile. De asemenea, aceste plante pot fi folosite cu usurinta si in alte aranjamente florale, datorita multitudinii coloristice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare