Plante de gradina

#carciumareasa #gradina de flori #flori salbatice #albastrele #coada soricelului

Gradina cu flori salbatice, un pas mai aproape de natura

Gradina cu flori si te poate aduce mai aproape de natura.



Multi gradinari cred ca pentru a avea o gradina frumoasa cu flori salbatice trebuie doar sa imprastie cateva seminte, dar amenajarea ei implica ceva mai mult efort.

Florile salbatice se reproduc cu mai multa usurinta si sunt mai rezistente. Aceste flori nu au nevoie de ingrasaminte si pot creste cu succes si in zonele cu sol mai sarac in nutrienti.


Pregatirea gradinii pentru florile salbatice


Odata ce ai ales zona din gradina ta pe care vrei sa o transformi, trebuie sa te ocupi de cel mai mare inamic al florilor salbatice: buruienile.

Eliminarea manuala a buruienilor este solutia cea mai buna pentru o zona mai mica, insa daca vrei sa tranformi o gradina mai mare, ai putea avea nevoie sa folosesti ierbicide.

Dupa ce ai eliminat vegetatia din zona aleasa, curat-o bine cu o grebla, fara sa nivelezi perfect pamantul. Cea mai buna perioada pentru a amenaja o gradina cu flori salbatice este primavara, insa trebuie sa cureti zona inca din toamna.


Plantarea florilor salbatice


Deoarece multe seminte de flori salbatice sunt foarte mici, poti amesteca nisip cu semintele, pentu a te asigura ca le imprastii in mod egal in gradina.

Dupa ce ai imprastiat semintele, uda bine toata zona si asigura-le conditii de umiditate pana cand plantele cresc aproximativ 10 cm. Un strat de compost te poate ajuta sa mentii semintele umede in timpul germinarii si sa le aperi de pasari.

Primii boboci ar trebui sa apara dupa 5-6 sase saptamani de la plantare, iar apoi te vei putea bucura de gradina ta cu flori salbatice.

O parte dintre florile salbatice sunt perene, astfel ca le vei putea admira florile abia in al doilea an, iar plantele se vor putea inmulti singure, insa nu trebuie ignorate complet.

Poti semana din nou seminte o data la doi ani sau de fiecare data cand observi ca unele plante nu se mai dezvolta bine.

Florile salbatice nu au nevoie sa fie udate in mod regulat, dar vara, in caz de vreme secetoasa, le poti uda. Nu transforma insa irigarea intr-un obicei permanent, pentru ca plantele sa nu devina complet dependente de grija ta.

Toamna, cand plantele anuale si-au impastiat deja semintele, intreaga zona ar trebui tunsa, ca un gazon, la o inaltime de 10-15 cm, lucru ce ajuta la imprastierea semintelor si va mentine un aspect ingrijit.

Daca ai inceput plantarea pe timpul verii, asigura-te ca florile salbatice au la dispozitie cel putin 10 saptamani pana la inghet, pentru a avea timp sa faca seminte.


Specii benefice de flori salbatice


Daca vrei ca gradina ta de flori salbatice sa atraga fluturi si insecte care se hranesc cu daunatori, trebuie sa plantezi cateva plante cheie.

Pentru atragerea insectelor ce lupta cu daunatorii, sunt recomandate Coada soricelului (Achillea millefonium), Lilicea pitica (Iberis umbelatta) si Trifoiul pitic (Trifolium repens).

Fluturi sunt atrasi cel mai mult de Mararita (Cosmos bipinnatus), Acul Cleopatrei (Cleomo hasslerana), Carciumareasa (Zinnia elegans) si Albastrea (Cetaurea cyanus).

Chiar daca amenajarea unei gradini cu flori salbatice implica efort la inceput, aceste plante sunt mult mai putin pretentioase cu conditiile de mediu si iti vor aduce gradina cu un pas mai aproape de natura.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului