Plante de gradina

# simbol ghiocei #vestitorii primaverii #ghiocei #plante de gradina #curiozitati ghiocei

Ghioceii, vestitorii primaverii! Ce nu stiai despre aceste plante delicatele

Ghioceii, plante aparent fragile insa foarte rezistente au cucerit o lume intreaga. Declicatele flori care rasar de sub zapada odata cu aparitia primelor raze de soare au strans in jurul lor multe legende.

Se spune despre ghiocei ca exista pe Pamant inca de la inceputul lumi. Mai exact, acestia ar fi aparut cand Eva plangea ca a fost alungata din gradina Edenului. Lacrimile acesteia, cazute in zapada, s-au transformat in flori delicate si parfumate.

O alta legenda spune ca ghioceii s-au nascut din mila Domnului pentru copiii sarmani ce au fost alungati de acasa in toiul iernii. Neavand unde sa se adaposteasca, copiii mureau de frig. Pentru a rezista insa frigului iernii, acestia erau tranformati de Dumnezeu in ghiocei.

Ghiocelul, planta care prevesteste moartea

In Marea Britanie ghiocelul nu este prilej de bucurie, cel putin nu pentru cei care cred in superstitii. Si asta deoarece firava planta este considerata o floare a mortii! Potrivit unei legende vechi o tanara si-a gasit iubitul mort si a asezat peste rana lui un ghiocel. Floarea l-a transformat pe tanar intr-un palc de ghiocei.

Ghiocelul, floare a bisericii

Despre ghiocei s-a spus mult timp ca ar fi floare a bisericii. Si asta, deoarece, calugarii plantau ghiocei in jurul manastirilor.

Ghiocelul si legenda lui Ulise

Istoria ghiocelului este veche de cateva milenii. Dovada sta celebrul poem al lui Homer, "Odiseea", in care zeul Mercur ii da lui Ulise o iarba numita moly (Galanthus nivalis), care l-a protejat pe Ulise de otravurile vrajitoarei Circe.

Peste 100 de specii de ghiocei

La o prima vedere toti ghioceii par identici. Insa lucrurile nu stau chiar asa. In lume exista peste 100 de soiuri de ghiocei, avand aspect diferit. De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este un soi de ghiocel care are petalele usor rasucite spre exterior, iar Galanthus nivalis Virescens are petalele "decorate" cu dungi verzi. Exista insa si varietati rare precum Varietatea Galanthus S. Arnott care se remarca prin florile de doua ori mai mari decat cele ale ghioceilor obisnuiti. In schimb, soiul Galanthus reginae-olgae, infloreste toamna.


Ghioceii, plante otravitoare

Stiai ca aceste pante sunt otravitoare? Desi au un aspect fragil, se apara foarte bine de daunatori. Bulbii acestora sunt foarte toxici, motiv pentur care nu sunt atacati de niciun daunator. Mai mult, acesti bulbi sunt otravitori si pentru oameni.


Ghiocelul, simbolul sperantei

Ghioceii simbolizeaza inocenta, prosperitatea, speranta dar si puterea de a trece peste obstacolele vietii. In unele regiuni se spune despre ghiocei ca sunt simbolul sprantei si al prieteniei. Multe persoane considera ca aduce norc sa cultivi ghiocei in propria gradina sau chiar in balcon.

Sursa foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare