Plante de gradina

#ghiocei #primavara #flori

Ghioceii

Ghioceii, simbolul venirii primaverii sunt flori pe cat de frumoase, pe atat de firave si sensibile. Acestia cresc in mod normal in paduri, insa ei pot fi cultivati cu usurinta in orice gradina sau ghiveci. Daca le oferi conditiile necesare legate de pamant, lumina si temperatura, poti intampina primavara cu in ghiveci.


Plantare


Pentru a avea ghiocei , trebuie sa achizitionezi bulbi si sa ii plantezi intr-un pamant fertil,  de padure. Ar fi bine sa mergi si sa iei un astfel de sol tocma de la sursa pentru ca pamantul de padure este imbogatit cu ingrasamant natural si este unicul care le ofera ghioceilor toate resursele necesare. In plus, pamantul de padure se dreneaza foarte bine, lucru de care bulbii de ghiocei au mare nevoie.


Bulbii se planteaza la aproximativ  5 – 7 centimetri adancime, toamna devreme, intr-un loc insorit sau doar partial umbrit.  Invelisul acestora nu trebuie sa fie uscat pentru ca altfel exista riscul ca florile sa nu incolteasca.


Udare


Ghioceii prefera un sol umed, dar care sa dreneaza bine. Din fericire, de cele mai multe ori, umezeala oferita de zapada (in cazul in care acestia sunt tinuti afara) este suficienta, insa daca ai plantat ghiocei in ghiveci, ar fi bine sa le asiguri umezeala suficienta. Toarna-le cate putina apa la fiecare trei zile sau chiar mai devreme daca simti ca pamantul se usuca prea repede din cauza temperaturilor si aerului uscat.


Temperatura si lumina


Ghioceii au nevoie de multa lumina pentru a inflori, dar si de temperaturi scazute. Acestia suporta foarte bine frigul si se dezvolta cel mai bine atunci cand temperatura de afara este sub 5 grade Celsius. In cazul in care ii plantezi in gradina, nu este nevoie sa te ingrijoreze aceste aspecte, dar daca doresti sa ai ghiocei in ghiveci, asigura-te ca vasele sunt pozitionate intr-un loc in care lumina patrunde intreaga zi si ca temperaturile sunt foarte scazute. Evita sa tii ghiveciul cu ghiocei in bucatarie sau in camere in care temperatura este ridicata.


Fertilizare


Ghioceii nu au nevoie de de fertilizare, pamantul bogat de padure fiind mai mult decat suficient, insa daca doresti neaparat sa le stimulezi cresterea, poti adauga in pamantul florilor, un de frunze, exact ca in mediu lor natural de dezvoltare.


Evita sa utilizezi produse de fertilizare din comert si chiar compost de balegar pentru ca acestea sunt foarte puternice si pot duce la arderea bulbilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare