INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Plante de gradina

#taiere trandafiri #trandafiri

Ghidul complet de taiere corecta a trandafirilor pentru a avea mai multe flori

Oficial toamna si-a intrat pe deplin in drepturi si in curand va fi nevoie sa pregatim plantele din gradina pentru sezonul rece. Taierea corecta a trandafirilor este esentiala pentru a stimula cresterea si inflorirea abundenta a acestora. Desi pare un proces simplu, exista doar cateva reguli de baza de urmat pentru a obtine mai multe flori si pentru a mentine plantele sanatoase.

 

Desi poate parea o sarcina intimidanta, cu cateva cunostinte de baza si uneltele potrivite, oricine poate invata sa taie trandafirii corect. Specialistii in trandafiri de la Famous Roses Spania au pregatit un  ghid complet despre cum si cand sa taiem trandafirii pentru a ne bucura de mai multe flori.

Cand taiem trandafirii?

„Taierea in mod regulat creeaza o planta vitala si incurajeaza o noua crestere, indeparteaza partile uscate, vechi, ajuta la modelarea plantei si reduce sansele de boli fungice prin deschiderea plantei la fluxul de aer. Cel mai bun moment pentru a taia trandafirii este intre sfarsitul iernii si inceputul primaverii inainte ca mugurii sa apara. Asigurati-va ca taiati trandafirii o data pe an. Momentul corect este esential, deoarece cel mai bine este sa taiati planta inainte ca mugurii sa se deschida si imediat dupa ce gerul a disparut. Cu toate acestea, anumiti trandafiri sunt pretentiosi in ceea ce priveste perioada de taiere si prefera sa fie taiati inainte de a intra in starea de repaus.”

Momentul ideal pentru taierea trandafirilor depinde de tipul de trandafir si de obiectivul urmarit:

  1. Primavara devreme: Este perioada principala pentru taierea trandafirilor, in special pentru cei care infloresc o singura data pe an. Taierea se face dupa trecerea pericolului de inghet, atunci cand mugurii incep sa se umfle.
  2. Vara: Dupa prima inflorire, o taiere usoara poate stimula o a doua inflorire. Aceasta taiere este mai usoara decat cea de primavara si se concentreaza pe indepartarea florilor ofilite.
  3. Toamna tarziu: Daca vreti sa va pregatiti trandafirii pentru iarna, puteti face o taiere usoara pentru a elimina ramurile moarte sau deteriorate. Nu taiati prea mult toamna, deoarece poate stimula cresterea in momentul in care planta ar trebui sa intre in repaus.

Cum taiem trandafirii?

Exista diverse tipuri de trandafiri, fiecare cu specificatii diferite de taiere. Asigurati-va ca intelegeti particularitatile fiecarui soi de trandafir inainte de a taia, astfel incat sa va puteti bucura de plante frumoase si flori bogate in urmatorul sezon.

  • Trandafirii teahibrizi si trandafirii cu flori mari: Taiati tulpinile principale la o inaltime de 45-60 cm, pastrand 3-5 muguri pe fiecare tulpina. Taierea se face deasupra unui mugur exterior (cel care creste spre exteriorul plantei), pentru a stimula o forma deschisa.
  • Trandafirii floribunda si trandafirii tufa: Tulpinile principale se taie la o inaltime de 30-45 cm, lasand 5-7 muguri pe fiecare. Indepartati tulpinile interioare pentru a permite o mai buna circulatie a aerului si o expunere mai buna la lumina.
  • Trandafirii urcatori: Taiati ramurile laterale pana la 3-4 muguri pentru a incuraja cresterea ramurilor noi. Ramurile principale nu trebuie scurtate decat daca sunt prea lungi sau deteriorate.
  • Trandafirii pitici si trandafiri pomisor: Acesti trandafiri necesita o taiere minima. Indepartati doar ramurile moarte si subtiri pentru a pastra forma compacta a plantei.

Unelte necesare pentru taierea trandafirilor

Pentru a realiza o taiere corecta si precisa, este esential sa folositi uneltele potrivite:

  • Foarfeca de gradina: Alegeti o foarfeca ascutita si curata pentru a face taieturi netede. O foarfeca murdara sau tocita poate zdrobi tulpinile, favorizand aparitia bolilor.
  • Foarfeca de taiat crengi: Pentru trandafirii cu ramuri mai groase, folositi o foarfeca de taiat crengi, care ofera mai multa forta.
  • Manusi de gradina: Protejati-va mainile de spini cu manusi rezistente, care acopera antebratele.
  • Spray dezinfectant: Este recomandat sa dezinfectati uneltele dupa fiecare utilizare pentru a preveni raspandirea bolilor intre plante.

Sfaturi suplimentare pentru taierea corecta a trandafirilor

„In primavara, faceti un inventar al tufei de trandafiri, verificand sanatatea si forma generala a acesteia. Intotdeauna incepeti prin a indeparta ramurile moarte, bolnave sau deteriorate. Acestea ar trebui taiate pana la baza plantei sau pana la primul mugur sanatos. Curatati resturile moarte de la baza si taiati orice creanga uscata pentru a permite circulatia luminii si a aerului sa patrunda in centrul plantei. Taiati tulpinile intr-un unghi de 45 de grade, cu partea mai joasa a taieturii orientata spre interior. Acest lucru ajuta la scurgerea apei si previne putrezirea. Indepartati frunzele cazute si resturile din jurul bazei trandafirului pentru a reduce riscul de boli si daunatori. Dupa taiere, aplicati un ingrasamant echilibrat pentru a stimula cresterea si inflorirea.”

Taierea corecta a trandafirilor este esentiala pentru sanatatea plantei si pentru a incuraja o inflorire abundenta. Prin urmarea sfaturilor de mai sus si folosirea uneltelor adecvate, puteti asigura trandafirilor o crestere sanatoasa si o inflorire spectaculoasa pe parcursul intregului sezon.

 

FOTO: Famous Roses Spania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului