Plante de gradina

#garofita #gradina #flori

Garofita

Timp de secole, garofita a fost una dintre cele mai cautate plante pentru gradinile cu flori, datorita usurintei cu care se dezvolta, a paletei bogate de culori, printre care rosu in diferite nuante, roz, lavanda sau galben.  Garofita face parte din specia Dianthus si este o planta bienala.


Cultivare


Garofitele se prefera si se dezvolta cel mai bine  in zone insorite sau partial insorite. Acestea se cultiva prin intermediul semintelor care se planteaza in perioada februarie-martie, inflorind abia in anul urmator.


Garofitele mai pot fi cultivate de asemenea si in luna iunie, cu inflorire la finalul primaverii urmatoare, iar partea buna este ca daca plantatia nu este deranjata, ea va inflori de la sine si in anul urmator.


Udare


Garofita nu este o planta pretentioasa in ceea ce priveste udarea. Important este doar ca in zilele caniculare sa nu fie lasata prea mult timp cu solul uscat pentru ca in timp floartea se va imbolnavi, fara sanse de recuperare.


Incearca sa ii oferi apa macar atunci cand pamantul incepe sa crape din cauza temperaturilor ridicate, a aerului uscat si a solului care nu retine apa foarte bine. In acest sens, pentru a scadea frecventa udarilor, poti alege sa plantezi florile intr-un sol nisipos , in amestec cu turba, pentru ca apa sa fie mentinuta mai mult timp.


Lumina si temperatura


Garofita este o floare care se bucura de caldura si razele fierbinti ale soarelui, dar care rezista foarte bine si la temperaturi scazute, fara sa fie afectata de inghet. Este recomandat totusi ca ea sa fie plantata intr-un loc cu multa lumina, iar iarna sa fie protejata de temperaturile foarte scazute cu ajutorul  unui strat de paie si frunze uscate sau prin intermediul unui celofan special creat in acest sens.


Boli si daunatori


Garofita  poate fi afectata de rugina, care apare la nivelul frunzelor. Pentru a preveni acest lucru, este bine sa se rareasca grupurile, pentru a asigura o mai buna circulatie a aerului.


De asemenea, melcii sunt atrasi de frunzele aromate ale garofitei, asa ca nu vor ezita sa le savureze fara  probleme. Pentru a proteja garofitele de melci, se traseaza in jurul lor o „bariera” formata din praf de var. Melcii nu suporta aceasta substanta, asa ca o vor ocoli cu siguranta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare