Plante de gradina

#brad #conifere #molid #insecticide

Frunzisul maroniu la conifere

Coniferele sunt un element decorativ placut in gradina, mai ales in sezonul rece. Afla ce poti face pentru a preveni frunzisul la .



Cand coniferele isi pierd culoarea verde sau argintie, o planta decorativa se poate transforma cu usurinta intr-o bila neagra pentru gradina ta. Inlocuirea frunzisului verde cu cel maroniu are loc mai ales vara, cand planta este in perioada de crestere activa.

Colorarea maronie a frunzisului afecteaza toate coniferele si variaza de la zone izolate (1-2 cm) pana la un adevarat dezastru (3-4 m). Cel mai des, petele maronii apar la tuia giganta, chiparosul Leylandii si chiparosul de California.

Afla de ce apare frunzisul maroniu la conifere si cum poti sa previi sau sa tratezi aceasta problema la coniferele din gradina ta:

Boli

Cand sunt atacate de ciuperci, coniferele isi pot pierde rapid culoarea. Trei ciuperci pot provoca frunzisul maroniu la conifere.

Seiridium cardinale afecteaza cel mai des tuia giganta si chiparosul Leyland. Aceasta ciuperca este mai des intalnita la copacii de si ataca mai rar gardurile mici. In urma infectiei, unele crengi ale coniferului isi pot pierde complet frunzisul.

Pestalotiopsis este o alta ciuperca care poate provoca frunzisul maroniu la conifere. Zonele maronii prezinta si pete mici si negre. Aceasta ciuperca ataca cel mai des coniferele in verile umede.

Cand Armillaria mellea, ciuperca care produce ghebele de radacina, ataca un conifer, frunzisul acestuia isi poate pierde complet culoarea.

Phytophtora este o alta ciuperca care ataca radacinile coniferelor, ducand la putrezirea acestora.

Daunatori

Cinara cupressivora, afidele de , sunt daunatorii care provoaca cel mai des aparitia coloritului maroniu. Acestea afecteaza coniferele la sfarsitul primaverii si inceputul verii, dar primele semne ale frunzisului pot aparea dupa ce daunatorii au disparut. Secretiile dulci ale afidelor sunt de multe ori insotite si de mucegaiul negru.

Coniferele pot fi afectate si de alte alte insecte parazitare care se ataseaza de scoarta copacului si ii sug seva.

Taierea excesiva

Deoarece coniferele au o capacitate redusa de regenerare , taierea excesiva poate afecta planta atat de mult incat frunzisul isi pierde culoarea. Taierea plantelor toamna (mai ales in luna octombrie) duce cel mai des la aceasta problema.

Conditiile de mediu

Frunzisul maroniu la conifere poate fi si un semnal de alarma cu privire la conditiile de mediu ale plantei. Seceta, inghetul timpuriu sau expunerea la vanturi reci pot contribui semnificativ la pierderea culorii frunzisului.

Cum poti preveni frunzisul maroniu la conifere

Taierea corecta a coniferelor scade riscul aparitiei frunzisului maroniu. Poti taia coroana de trei ori pe ani, in aprilie, iunie si la inceputul lunii august, dar evita taierea pe timp de seceta sau toamna. Hranirea coniferelor cu ingrasamant spre sfarsitul iernii poate avea un efect preventiv puternic.

Insecticidele care pot ucide afidele au cel mai mare efect daca sunt aplicate timpuriu. Verifica in mod regular coniferele din gradina ta si impastie insecticidul cand observi aparitia insectelor sau primele semne ca planta este afectata.


Sursa foto: Gahagannature.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului