Plante de gradina

#martisor #martie #zambile #flori #lalea #ghiocei

Florile lunii martie

Femeile si fetele primesc martisoare si flori pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii. Florile simbolizeaza cel mai bine ziua martisorului iar cu aceasta ocazie sunt preferate cele timpurii, care vestesc incalzirea vremii. Indiferent daca optezi pentru un buchetel mic sau pentru un aranjament mai sofisticat de flori pentru a le oferi persoanei dragi cu ocazia martisorului, alege una dintre florile reprezentative ale lunii martie:


1 Ghiocel


Ghiocelul este regele florilor in luna martie. Este primul care apare din zapada, la temperaturi care deseori sfideaza primavara.

Exista chiar si o legenda care spune ca Soarele a coborat pe Pamant in chip de fata insa un zmeu a furat-o si a inchis-o in palatul lui. Atunci pasarile au incetat sa cante, copiii au uitat de joaca si veselie si lumea intreaga a cazut in mahnire. Vazand ce se intampla, un tanar curajos a pornit spre palatul zmeului sa elibereze fata si a reusit insa a fost ranit .

Sangele cald i s-a scurs pe zapada, pana cand l-a lasat pe tanar fara suflar iar in locurile in care zapada s-a topit, au rasarit ghiocei. De atunci ghiocelul a ramas simbolul primaverii.


2 Zambila


Florile de zambila erau dedicate lui Apollo , zeul soarelui. Zambilele sunt interpretate ca flori ale bucuriei si al bunei dispozitii.

Initial, zambilele au fost cultivate de vechii greci si romani, fiind foarte apreciate pentru mirosul puternic. Aceasta planta a inceput sa fie comercializata in secolul al XVII-lea de catre olandezi, care vindeau bulbii la preturi exorbitante.

Zambilele erau plante rare, detinute doar de cei mai bogati colectionari.

Zambila incanta pe oricine cu mirosul ei puternic si si coloristica foarte variata.


3 Frezia


Se spune ca frezia nu isi elibereaza parfumul dulce si incaltator numai in cazul in care este inconjurata de dragoste si este tinuta intr-un ambient plin de caldura.

In zilele noaster frezia a ajuns sa fie o floare reprezentativa pentru sosirea primaverii insa frumusetea si parfumul ei au fost neglijate.

A aparut in Europa pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, denumirea ei fiind un omagiu adus de catre un botanist medicului german H.Th.Freese.


4 Narcisa


Narcisa este si ea un simbol al lunii martie cu doua varietati, una alba si cealalta galbena.

Aceasta floare este simbolul dragostei irationale, pasionale. Se spune ca barbatul care daruieste unei femei narcise vrea sa ii declare acesteia ca o doreste. Pe de alta parte, femeia carora le plac narcisele sunt de obicei foarte pasionale.

Narcisa cyclamen este binecunoscuta narcisa galbena sau "ghiocel galben” si este una dintre florile reprezentative ale primaverii, apreciata pentru mirosul ei puternic, dulceag.


5 Lalea


Laleaua este cunoscuta ca simbol al Olandei, desi nu este aceasta tara ei de origine ci zona Persiei.

Conform unei legende persiene, un tanar pe nume Farhad se indragostise de frumoasa Shirin. Ajungand la el vestea ca iubita i-a fost ucisa, Farhad a pornit in goana catre ea dar s-a prabusit de pe o stanca si a murit.

Din fiecare picatura a sangelui sau scursa in pamant a rasarit apoi cate o lalea purpurie , simbol al dragostei perfecte sau pasionale.


6 Toporas


Datorit parfumului delicat, se credea ca tioporasul este floarea Afroditei, zeita iubirii.

Mai mult de atat, toporasul are frunzele in forma de inima , de culoare mov sau albe.

In Grecia Antica, toporasul era considerat un simbol al fertilitatii si iubirii, fiind folosit in potiuni.

Pentru ca infloreste din luna martie pana in iunie, toporasul este considerat unul dintre simbolurile primaverii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare