Plante de gradina

#floarea soarelui #seminte #sol #contaminatii

Floarea-soarelui, cultivata pentru decontaminarea solului de radiatii

Militantii din Japonia au cerut oamenilor sa cultive floarea-soarelui pentru a ajuta la decontaminarea solurilor ramase radioactive in urma dezastrul nuclear de la Fukushima . Astfel, voluntarii sunt rugati sa cultive in acest an floarea-soarelui si sa trimita semintele in zonele afectate pentru a fi plantate anul viitor, cu scopul de a reduce contaminatiile radioactive.
 

In ce consta campania


Campania a fost lansata luna trecuta de catre tinerii intreprinzatori si functionarii publici din Fukushima. Ea are ca scop acoperirea unor zone largi cu flori galbene, ca simbol al sperantei, scrie presa internationala.

10.000 de pachete de seminte de floarea-soarelui, fiecare costand aproximativ 500 de yeni (6$), au fost vandute catre 30.000 de oameni, inclusiv administratiei orasului Yokohama de langa Tokyo, care cultiva floarea-soarelui in 200 de parcuri."Anul viitor vom trimite seminte obtinute gratuit de la oameni catre agricultori, catre membrii sectorului public si catre alte grupuri", a spus conducatorul campaniei, Shinji Handa. Telul lor este sa creeze un peisaj atat de galben "incat sa ii surprinda pe cei de la NASA", a adaugat el.

Handa, care s-a nascut la Hiroshima, oras lovit de o bomba atomica la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, a declarat ca proiectul "floarea-soarelui" este o modalitate prin care oameni din intreaga natiune au sansa sa sprijune regiunile afectate."Acest lucru este diferit de donatii prin simplul fapt ca oamenii vor creste florile, iar mamele le pot spune copiilor ca aceasta actiune este ca o rugaciune pentru refacerea zonei de nord-est.

De asemenea, sper ca proiectul va atrage turistii la Fukushima. As dori sa fac un labirint cu floarea-soarelui, astfel incat copiii sa se poata juca in el," a incheiat Handa.

Cutremurul si tsunami-ul au lasat mai mult de 23.000 de oameni morti sau disparuti pe coasta de nord-est a Japoniei si au avariat centrala nucleara Fukushima, care a eliminat radiatii in mediu.
 

Lucruri interesante despre floarea soarelui


Floarea soarelui face parte din familia Asteraceae astfel ca este inrudita cu crizantema, gerbera, galbenelele si dalia. Este o planta anuala ce are nevoie de mult soare pentru a se dezvolta armonios.

Aztecii si inkasii credeau ca aceasta planta reprezenta soarele si au ajuns sa o adore. De altfel, semintele de floarea-soarelui au fost o sursa principala de hrana pentru culturile antice din America de Sud.

Radacina plantei era folosita pentru a trata intepaturile veninoase ale serpilor iar uleiul a fost intrebuintat ca balsam pentru par dar si pentru tratarea sinuzitelor, hemoroizilor si a bolilor de piele. Floarea si frunzele au fost utilizate pentru tratarea unor boli precum bronsita si reumatismul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare