Plante de gradina

#flori #gradina # floarea de piatra

Floarea de piatra

Daca locuiesti intr-o zona calduroasa si secetoasa, Floarea de piatra, cunoscuta si sub denumirea de Portulaca grandiflora,  este perfecta pentru gradina ta. Aceste flori sunt pitice si cresc foarte aproape de sol, fiind aproximativ de aceeasi inaltime cu iarba, rasarind intr-un mod absolut minunat si spectaculos din aceasta.


Originara din America de Sud, floarea de piatra este o planta anuala care produce flori mici, in culori diverse (rosu, roz, galben, portocaliu sau alb) si care rasare la inceputul verii.


Cultivare


Floarea de piatra se cultiva din seminte si poate fi semanata atat direct in gradina, in luna martie, cat si in ghiveci pentru a fi transplantata mai tarziu afara. Daca alegi sa le cultivi in ghivece sau ladite si sa le tii in casa, o poti face inca din luna februarie, iar o luna sau doua mai tarziu le poti muta in aer liber.


Prefera solurile nisipoase, uscate, fara o cantitate mare de ingrasamant, insa in general nu ridica mari pretentii din acest punct de vedere – de aici ii vine si numele de Floare de piatra.


Udare


In ceea ce priveste udarea, Floarea de piatra prefera udarile rare, cu cantitati reduse de apa – o hidrtare puternica a solului va imbolnavi definitiv planta. Tot din acest motiv, ea are nevoie de un spatiu luminos, insorit si de temperaturi ridicate . In zilele caniculare toarna cantitati mici de apa la radacina florilor, o data la 3 – 5 zile. Vei vedea ca in acest fel planta va fi mereu proaspata, cu un aspect sanatos.


Lumina si temperatura


Cu cat mai cald, luminos si insorit, cu atat mai bine pentru Floarea de piatra. Aceste 3 cuvinte descriu cel mai bine spatiul de care are planta nevoie pentru o dezvoltare optima, asa ca fereste-te sa o plantezi in umbra unor copaci sau a unor arbori mai mari decat ea pentru ca va avea de suferit, la fel ca si in cazul excesului de apa.


De asemenea, daca vei cultiva pentru inceput planta in ghivece, asigura-te ca acestea sunt asezate la fereastra, unde are lumina intreaga zi. Privarea de soare si lumina va duce la imposibilitatea de a se dezvolta, asa ca acorda mare atentie acestui aspect.


Boli si daunatori


Afidele constituie o problema in ceea ce priveste Floarea de piatra, insa ele pot fi indepartate cu ajutorul unui insecticid . De asemenea, planta mai poate reprezenta o atractie si pentru melci, insa acestia pot fi tinuti la distanta cu ajutorul unei bariere formate din var, trasate in jurul florilor.


Aerul umed sau udarea in exces poate duce la aparitia unei ciuperci care se poate trata cu ajutorul unui fungicid. 
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare