Plante de gradina

#feriga #plante #plante de gradina

Feriga

Feriga este o planta care cuprinde aproximativ 12.000 de specii. Feriga este prima planta vasculara aparuta pe uscat. Spre deosebire de alte erbacee, feriga contine xilem si floem, doua substante care fac din aceasta o planta vasculara, adica o planta care are in structura ei vase prin care circula seva. Un alt lucru deosebit la aceasta planta este faptul ca nu are nici seminte si nici flori.

 

Istoric

 

Ferigile sunt unele dintre cele mai vechi plante aparute pe Pamant. In urma sapaturilor arheologice s-au descoperit fosile datand de peste 360 milioane de ani, din timpul erei Carbonifera. Tot in urma cercetarilor s-au descoperit specii de Feriga curente, sub forma de fosile, vechi de 145 milioane de ani, din timpul erei Cretacicului.

 

Aspect

 

Ferigile sunt plante decorative care nu infloresc. Feriga este formata din frunze lungi. La unele exemplare frunzele pot ajunge pana la 30 m lungime.

La inceput frunzele sunt rasucite din cauza faptului ca partea superioara se dezvolta mai repde decat cea inferioara. Culoarea frunzelor este verde inchis. Partea inferioara insa este mai deschisa la culoare si pe suprafata acesteia pot fi observate mici pete maro, care adesea sunt confundate cu semintele. Petele maronii se numesc sori si contin sporangi cu spori.

In pamant se gaseste rizomul plantei, de care sunt prinse radacinile si firoasele. Din firoase se dezvolta an de an frunzele plantei.

 

Cultivare

 

Feriga prefera locurile semi-umbroase si umede. In mediul natural aceasta planta poate fi intalnita in padurile de munte dar si in cele de campie.

Cu toate acestea, in functie de specie feriga se mai gaseste in diferite medii de la zonele montane pana in deserturi, langa ape sau pe camp. In unele colturi ale lumii, aceasta planta este considerata ca fiind o buruiana .

Planta poate fi cultivata in orice gradina in care i se vor asigura conditiile necesare de crestere. Majoritatea speciilor de Feriga au nevoie de un sol acid si umed.

Pe spatele frunzelor pot fi observati niste sori maronii. Acesti sori, contin sporangi cu spori, care odata ajunsi la maturitate sunt eliberati si cad pe pamant. Sporii eliberati germineaza si dau nastere unui protal sub forma de inima. In urma fecundarii se va forma celula-ou, din care se va dezvolta o noua feriga.

 

Comert

 

Feriga este crescuta in scop comercial in special ca planta ornamentala dar si pentru refacerea solurilor contaminate.

 

Medicina

 

Feriga este uneori folosita in medicina pentru tratarea ranilor si curatarea taieturilor. Feriga este considerata un bun bandaj atunci cand nu ai la indemana materialele medicale necesare.

Extractele din rizomi de feriga sunt folosite pentru fabricarea medicamentelor impotriva viermilor intestinali.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului