Plante de gradina

#ingrasamant plante #faina de oase #gunoi de pasari

Faina de oase in gradina: utilizare si precautii

Faina de oase este un ingrasamant natural pentru plante, obtinut, asa cum ii sugereaza si numele, din oase de bovine. Acest fertilizant se bucura de succes datorita nivelului ridicat de fosfor pe care il contine. Utilizarea fainii de oase, insa, nu trebuie facuta fara a tine cont de cateva precautii.
 

Cum folosesti faina de oase ca ingrasamant


Faina de oase este utilizata pentru creste nivelul de fosfor din solul gradinii. Cele mai multe tipuri de faina de oase au un continut NPK (azot, fosfor, potasiu) de 3-15-0. Fosforul este o substanta esentiala pentru dezvoltarea florilor, iar faina de oase contribuie la absorbtia sa eficienta.

Inainte de a folosi faina de oase in gradina, este esential sa testezi solul, intrucat eficienta acestui ingrasamant natural scade semnificativ daca pH-ul solului depaseste valoarea de 7.0. In situatia in care te confrunti cu sol alcalin (cu un ph cuprins intre 7.0 si 14.0), corecteaza, intr-o prima faza, pH-ul acestuia, dupa care poti trece la aplicarea fainii de oase.

In continuare, poti adauga faina de oase in solul gradinii: circa 5 kg pe o suprafata de aproximativ 10 metri patrati. Ingrasamantul va elibera fosfor in pamant pe o perioada de 4 luni.

Arbustii, tufele si gazonul beneficiaza cel mai mult de pe urma aplicarii fainii de oase, de aceea poti folosi ingrasamantul pentru a spori nivelul fosforului din solul trandafirilor, al florilor cu bulbi, al copacilor, al peluzei si al plantelor erbacee.

Faina de oase stimuleaza dezvoltarea radacinilor. In consecinta, daca radacinile plantelor din gradina sunt sanatoase, vor absorbi cantitatea necesara de substante nutritive, cum este fosforul. Adauga faina de oase la inceputul ori finalul sezonului de dezvoltare.
 

Precautii la utilizarea fainii de oase in gradina


In urma cu cateva decenii, s-a ridicat problema contaminarii fainii de oase, obtinuta, in majoritatea cazurilor, din oase de bovine, cu boala vacii nebune care s-ar putea transmite si la oameni, prin inhalarea pulberii.

In general, faina de oase organica ar trebui sa fie inofensiva, insa nu exista nicio metoda 100% sigura de garantare a absentei prionilor (a caror modificare determina aparitia bolii vacii nebune).
 

Inlocuitori pentru faina de oase


Pentru a elimina complet riscul contaminarii, ai putea opta pentru inlocuirea fainii de oase cu ingrasaminte cu proprietati similare. Iata cateva sugestii:

- Superfosfat. Acest ingrasamant chimic este obtinut prin tratarea fosforitului cu acid fosforic. Rezultatul este un fertilizant bogat in fosfor (pana la 50%), in cele mai multe cazuri solubil in apa. Superfosfatul se absoarbe in sol foarte repede, insa trebuie folosit cu moderatie pentru a nu influenta negativ dezvoltarea plantelor.

- Gunoiul de pasari. Reziduurile de origine animala, in special cele de la pasari, sunt bogate in fosfor. Continutul de fosfor variaza semnificativ in functie de animal si de alimentatia acestuia. Cu toate acestea, gunoiul de pasare este ieftin (uneori, gratuit) si poate imbunatati simtitor nivel de fosfor din sol.

Foto : gardening.sheknows.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului