Plante de gradina

#plante #gradina #plante gradina # taiere plante

Descopera secretele taierii plantelor din gradina!

Taierea plantelor din gradina nu este o activitate foarte complexa, dar iti poate da batai de cap intrucat ajustarile trebuie realizate in anumite conditii, in functie de tipul plantei. Descopera, asadar, care sunt secretele taierii plantelor din gradina pentru ca procesul sa decurga fara probleme!

Punctul de plecare

Cum inceputurile sunt cele mai dificile, afla ca, inainte de toate, trebuie sa tai partile uscate, moarte ori bolnave ale plantelor din gradina de indata ce le remarci prezenta. Retine ca tulpinile uscate, printre altele, reprezinta o atractie pentru daunatori, dar si pentru cele mai diverse tipuri de boli. Totodata, este recomandat sa tai crengile intortocheate, dar si lastarii formati la baza trunchiului si pe aceia subterani.

Taierea arbustilor si copacilor care infloresc primavara

Plantele care infloresc primavara, precum liliacul, forsitia sau rhododendronul, poarta urme ale florilor din sezonul trecut. Se recomanda, asadar, ca florile sa fie indepartate la sfarsitul primaverii, de indata ce se incheie sezonul de inflorire. In situatia in care alegi sa le tai mai tarziu, risti sa indepartezi si mugurii, astfel reducand productia de flori din sezonul urmator.

Taierea arbustilor si copacilor care infloresc vara

Plantele care infloresc vara, precum trandafirul chinezesc sau liliacul indian, trebuie taiate iarna in perioada de repaus vegetativ, sau la inceputul primaverii. Arbustii pot fi taiati in totalitate, pana la nivelul solului, crescand, apoi, viguros si inflorind la fel de frumos pe durata verii.

Taierea trandafirilor

Tradafirii cataratori si soiurile de trandafiri care infloresc o singura data pe an trebuie tratate ca plantele care produc flori primavara: ajusteaza-i dupa incheierea sezonului de inflorire. In cazul trandafirilor care infloresc de mai multe ori pe an, arbustii sunt taiati pentru a le pastra forma frumoasa sau pentru a indeparta ramurile uscate.

Taierile la copacii cu frunze cazatoare

Copacii cu frunze cazatoare, precum stejarul ori frasinul, care ofera umbra din belsug datorita coroanei stufoase, trebuie taiati iarna, in perioada de repaus. In aceasta perioada, iti va fi mult mai usor sa observi felul in care s-au dezvoltat ramurile copacului si, in plus, eviti riscul de raspandire a unor boli, in urma taierii. Evita sa ii tai la finele verii.

Taierile la pomii fructiferi

Merii, piersicii, perii, prunii si ciresii ar trebui taiati iarna. Chiar daca astfel ar putea fi indepartati o parte dintre muguri, scopul final ar trebui sa fie acela de a permite accesul unei cantitati mai mari de lumina la viitoarele fructe, si nu o recolta bogata.

Taierile la conifere

In cele mai multe dintre cazuri, taierile la conifere ar trebui realizate la inceputul sezonului de dezvoltare. Retine, insa, sa nu tai o ramura care nu are ace verzi, intrucat este foarte posibil sa nu mai produca unele noi.

Taierea florilor perene

Majoritatea florilor perene vor avea un aspect mult mai placut daca le vei taia florile ofilite. In semn de multumire, nu putine sunt speciile de flori perene care vor produce flori noi dupa indepartarea celor moarte.

In situatia in care florile tale perene cresc prea mult in inaltime, le poti ajusta cu incredere, pana la 15-30 cm. In acest fel, le incurajezi sa creasca mai stufoase.

Foto: finegardening.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului