Plante de gradina

#plante #flori #gradina #plante gradina # depozitare bulbi # bulbi flori

Depozitarea bulbilor de flori in sezonul rece

Pe masura ce toamna se va instala tot mai confortabil, iar vremea se va raci, plantele din gradina vor incepe sa piara doar pentru a reveni primavara sau vara viitoare. Florile cu bulbi sunt unele dintre ele. Si, daca o parte pot ramane in pamant, bulbii altora trebuie indepartati pentru a fi protejati de frigul din sezonul rece. Ce trebuie sa stii despre scoaterea si depozitarea bulbilor, afla in continuare!

Scoate bulbii din pamant

Primul pas si cel mai evident este scoaterea bulbilor din sol in vederea depozitarii lor ulterioare. Sapa cu atentie in jurul fiecaruia dintre ei si, dupa ce i-ai scos delicat din pamant, asigura-te ca ii asezi separat si ii etichetezi, pentru a sti ce flori va produce fiecare bulb in parte. Informatia iti va fi utila, spre exemplu, intrucat bulbii pot fi replantati in perioade diferite, in functie de floarea pe care o produc.

Curata fiecare bulb

Dupa ce ai scos bulbii din pamant, pasul urmator este curatarea fiecaruia dintre ei de ramasitele de sol si de alte reziduuri, deoarece oricare dintre acestea poate cauza neplaceri, precum putrezirea, pe durata depozitarii in sezonul rece.

In timp ce cureti bulbii, vei putea constata si daca acestia sunt sanatosi sau prezinta urme de imbolnavire ori ale unor potentiale atacuri ale daunatorilor. In urma unei inspectii atente, alege doar bulbii care merita depozitati - cei cu probleme cel mai probabil vor putrezi ca urmare a depozitarii peste iarna.

Inainte de a trece la depozitarea propriu-zisa, permite-le bulbilor de flori sa se usuce temeinic, lasandu-i in bataia soarelui timp de o saptamana.

Depoziteaza bulbii in cutii

Alege o cutie incapatoare sau mai multe, in functie de numarul de bulbi de flori de care dispui. Inainte de a plasa bulbii in interiorul sau, tapeteaz-o cu muschi de turba, rumegus si alte materiale care sa asigure izolarea perfecta.

Odata ce ai tapetat cutia, poti trece la pozitionarea bulbilor in interior. Acestia trebuie sa fie asezati in pozitia pe care o au in mod normal in pamant, cu radacinile in jos. De asemenea, este esential sa lasi un spatiu oarecare intre fiecare bulb - in acest fel, te asiguri ca eviti puterzirea lor.

Dupa ce i-ai asezat pe toti, acopera-i cu un strat subtire de muschi de turba si alte materiale pe care le-ai folosit la izolare. Este important sa nu izolezi in totalite cutia - bulbii au nevoie de o buna circulatie a aerului in timpul depozitarii pentru a nu putrezi.

Seteaza temperatura potrivita

Bulbii de flori trebuie depozitati la diferite temperaturi, in functie de plantele pe care le produc la sosirea primaverii sau a verii. Informeaza-te in prealabil asupra temperaturilor de care au nevoie bulbii pentru a supravietui iernii si sorteaza-i in consecinta.

Spre exemplu, bulbii de dalii si de crini trebuie depozitati la o temperatura cuprinsa intre 2 si 8 C, in timp ce bulbii unor plante precum cala au nevoie de temperaturi ceva mai ridicate. Indiferent, insa, care sunt temperaturile de care bulbii au nevoie, asigura-te ca sunt mentinute in mod constant, ca pericolul inghetului nu este prezent si ca bulbii nu sunt expusi in bataia directa a razelor de soare.

Foto: gardentipsandideas.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului