Plante de gradina

# incoltire seminte #seminte #greseli

De ce nu incoltesc semintele. Greselile pe care le faci fara sa-ti dai seama

Uneori, semintele plantelor sunt mai capricioase decat am crede. In timp ce orele de stiinte pe care le-am facut in cursul scolii ne-au invatat elemente de baza despre seminte si plantarea acestora, ca adult iti dai seama ca informatiile au fost insuficiente si mult prea generale.

Cultivarea se seminte, fie ca alegi sa le cultivi in gradina sau in ghiveci, este greoaie. Si asta deoarece fiecare tip de samanta (fie ca este vorba despre flori, legume sau alte seminte) are nevoi diferite. Trebuie sa le cunosti pe fiecare dintre acestea daca vrei sa semintele sa incolteasca.

Din pacate, cultivarea unei plante nu este neaparat la fel de simpla ca si cum ai pune cateva seminte in pamant, le-ai pune apa si apoi ai astepta sa creasca. 

Iar uneori, chiar daca aparent faci totul cum trebuie, este posibil ca semintele tale sa nu incolteasca. Iata care sunt cateva dintre motivele pentru care semintele nu incoltesc.

De ce nu va incoltesc semintele

Udarea excesiva

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care semintele nu incoltesc este faptul ca sunt udate in exces. Semintele au nevoie de apa, insa daca sunt udate prea mult acestea se ineaca.

De asemenea, udarea excesiva poate ucide bacteriile utile din sol si poate provoca putrezirea semintelor inecate in apa.

Au fost mancate

Se intampla de multe ori ca semintele puse direct in pamant, in gradina, sa fie mancate de pradatori. De la pasari, la rozatoare si pana la insecte, toate se bucura de un ospat pe cinste in perioada de plantare a semintelor. 

Au fost plantate prea adanc in sol

Uneori, din dorinta ca semintele sa nu fie consumate de pasari, unele persoane le planteaza mai adanc in sol. Acest lucru va duce la epuizarea plantei. Chiar daca semintele incoltesc, planta nu va avea putere sa iasa la suprafata.

Au fost depozitate incorect

Semintele trebuie depozitate intr-un recipient uscat si etans, intr-un loc racoros din casa, garajul sau magazie. Daca semintele se incalzesc prea mult, acestea pot ramane incapabile sa incolteasca. Umiditatea excesiva poate duce la acelasi rezultat - chiar daca semintele nu s-au udat tehnic, dar au fost intr-o zona cu umiditate ridicata.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului