Plante de gradina

#cactusi #ingrijire cactusi #inmultire cactusi #curiozitati despre cactusi

Curiozitati despre cactusi

Stiai ca stramosii cactusilor au trait in conditiile favorabile ale tropicelor si subtropicelor si aveau tulpini si frunze obisnuite, ca si alte plante? De altfel , un spin este definit ca o structura evoluata din frunza. Chiar daca spinii protejeaza plantele fragile de pradatori, functia lor principala este aceea de a condensa umezeala. Iata si alte lucruri interesante despre aceste plante:

1 Exista cactusi foarte mici, de numai 1-2 cm si cactusi cu inaltimea de 10-12 m. Spre exemplu, o specie de cactus originara din Argentina atinge circa 25 m inaltime si e un adevarat gigant in lumea cactusilor.

2 Pe masura schimbarii conditiilor climatice, care deveneau tot mai aride, s-au schimbat si cactusii, adaptandu-se la aceste conditii. Frunzele lor s-au transformat in spini, ghimpi, tepi si perisori, care ne surprind prin diversitatea de forme, culori si dimensiuni.

3 Tulpinile cactusilor s-au ingrosat treptat, devenind carnoase si fiind, de cele mai dese ori, acoperite cu o pajghita de ciara. Cactusii au tulpina in forma de coloana, de candelabru sau de butoi, cei din urma pot sa acumuleze pana la 2500-3000 l de apa.

4 In mediul lor natural, cactusii pot tolera lipsa precipitatiilor pentru o perioada foarte lunga de timp, comparativ cu alte specii de plante. De aici si credinta ca acestia nu au nevoie niciodata de apa sau ca necesita o cantitate extrem de mica.

5 Cactusii din zonele desertice prezinta radacini foarte bine dezvoltate care patrund pana la sursele de apa freatica si un mecanism prin care retin roua, ceea ce demonstreaza ca nu duc lipsa de umiditate. Nu acelasi lucru se poate afirma despre cactusii de apartament. Intrucat dezvoltarea radacinilor acestora este limitata de dimensiunile ghiveciului iar posibilitatea de a capta roua este inexistenta, cactusii de apartament necesita periodic asemenea oricarei plante, aportul vital de apa.

6 Chiar daca sunt adaptati sa reziste bine in conditii de temperatura foarte ridicata, cactusii reusesc sa tolereze bine si frigul. In functie de specie, acestia tolereaza cu succes valori cuprinse intre -20 si 10 grade Celsius. In timpul sezonului rece cactusii intra in repaus hibernal fiind chiar recomandat sa fie tinuti la temperaturi scazute.

7 Daca sunt tinuti intr-un loc racoros pe timpul iernii este bine sa fie udati foarte rar, deoarece ei, nevegetand nu consuma apa si acea apa le putrezeste radacinile.

8 Cactusii sunt cultivati nu doar ca plante ornamentale ci si pentru propria alimentatie sau ca furaj pentru animale? Opuntia ficus-indica, de exemplu, este crescuta in tari precum Mexic, Algeria, Chile pentru fructele sale comestibile denumite „tuna”.

9 Mirosul florii de cactus american poate fi simtit chiar si la o departare de 1 kilometru. Aceasta este cea mai puternic mirositoare planta cunoscuta.

10 Exista si cactusi de padure care sunt originari din padurile junglei americane si resc agatati pe ramurile arborilor, prezentand radacini adventive.

11 Exista un cactus - Printesa noptii (Selenicereus grandiflorus) a carui flori albe se deschid doar noaptea. Florile au miros de vanilie, fructele sunt rosii in forma de para si din sucul acestora se fabrica medicamente folosite in combaterea afectiunilor inimii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului