Plante de gradina

#ingrijire zambile #zambile

Cum se ingrijesc corect zambilele, florile primaverii

Zambilele sunt unele dintre cele mai apreciate flori primavara, atunci cand natura revine la viata. Sunt viu colorate si frumos parfumate, motiv pentru care sunt oferite drept atentie din respect sau iubire pentru persoanele dragi. Pentru persoanele norocoase, care au astfel de flori in propria gradina, exista cateva trucuri prin care pot ajuta zambilele sa reziste cat mai mult timp inflorite.

Aceste flori prefera solurile usor umede, dar nu suporta temperaturi mai mari de 12-15 grade Celsius. Din cauza caldurii, frunzele si florile se ofilesc mult mai repede.

De mentionat este faptul ca bulbii de zambile se planteaza toamna, in lunile septembrie si octombrie, astfel ca in primavara, in martie si aprilie, vor inflori. Bulbii se pot planta in gradina, dar si in ghivece, pastrate pe balcon.

Daca ii plantezi in gradina, alege un loc insorit si adapostit, aproape de casa, in umbra pomilor fructiferi. Pot fi plantate langa trandafiri sau aproape de trotuar. Bulbii se planteaza la 7 – 8 cm adancime si la 10 cm distanta unii de ceilalti. Ulterior, se acopera bine cu pamant si cu frunze ofilite. Primavara se uda doar daca nu ploua si numai dupa ce apar mugurii florali.

Bulbii trebuie scoti la fiecare patru ani pentru a fi curatati si sortati. De asemenea, tot atunci se indeparteaza bulbii mici de pe bulbii mama. Acestia, bulbii mici, pot fi cultivati separat si ajutati cu stimulator de crestere pentru a inflori in doi ani.

Daca alegi sa plantezi zambile in ghivechi, asigura-te ca alegi recipiente rotunde, cu dimensiunea de 6-10 centimetri, dar pot fi puse si in jardiniere. Acestea se umplu pe jumatate cu pamant si se adauga cateva linguri de nisip, apoi se amesteca bine.

Bulbii se asaza cu varful in sus si se adauga pamant peste el, dar partea superioara trebuie sa ramana descoperita. Se uda cu foarte putin apa, iar ghivecele se pastreaza pe balcon, la lumina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului