Plante de gradina

#plante gradina #gradina #plante aromatice

Cum sa usuci si sa pastrezi plantele aromatice din gradina

 

Ierburile din gradina ta sunt cele mai bune atunci cand sunt folosite proaspete, dar intotdeauna sunt mai multe decat poti folosi intr-un sezon. Aici intervine invatarea modului de uscare a ierburilor. Uscarea la aer nu este doar cel mai simplu si mai putin costisitor mod de a usca ierburile proaspete, dar acest proces lent de uscare poate ajuta si la pastrarea uleiurilor esentiale ale ierburilor, ceea ce ajuta la mentinerea aromei lor. Iata cum sa faci si tu pentru a te bucura de aroma pe tot parcursul anului:

Uscarea la aer functioneaza cel mai bine in cazul ierburilor care nu au un continut ridicat de umiditate, cum ar fi dafinul, mararul, maghiranul, oregano, rozmarinul, macrisul de vara si cimbrul. Pentru a pastra cea mai buna aroma a acestor ierburi, va trebui fie sa le lasi sa se usuce natural, fie sa utilizezi un deshidrator de alimente.

Cand sa  recoltezi ierburile pentru uscare

Cand esti gata sa faci o taiere finala a ierburilor pentru sezon:

Recolteaza ierburile inainte ca acestea sa infloreasca pentru cea mai deplina aroma. Daca ai recoltat ramuri tot sezonul, probabil ca plantele nu au ocazia sa infloreasca. Cu toate acestea, pana la sfarsitul verii, chiar si plantele care nu au inflorit inca vor incepe sa se ofileasca pe masura ce vremea se raceste. Acesta este un moment bun pentru a incepe recoltarea si uscarea ierburilor.

Taie ramurile la mijlocul diminetii. Lasa roua de dimineata sa se usuce de pe frunze, dar culege inainte ca plantele sa se ofileasca in soarele de dupa-amiaza.

Nu taia intreaga planta, cu exceptia cazului in care intentionati sa o inlocuiesti. Nu trebuie sa tai niciodata mai mult de 2/3 sau sa indepartezi mai mult de aproximativ 1/3 din ramurile unei plante dintr-o data.

Ce iti trebuie

  • Foarfece de taiat sau foarfece de gradina
  • Recipiente inchise ermetic
  • Sfoara sau benzi de cauciuc
  • Pungi de hartie
  • Etichete pentru recipiente
  • Servetele de hartie

Cum sa usuci ierburi proaspete

1. Aduna toate ramurile pe care vrei sa le usuci.

2. Scutura crengile. Fa asta pentru a indeparta eventualele insecte. Intotdeauna exista insecte si, din moment ce nu vei spala bine tulpinile, scapa de cat de multe poti chiar acum.

3. Asigura-te ca ierburile sunt uscate. Daca ai cules ierburile in timp ce plantele erau uscate, ar trebui sa poti scutura pur si simplu orice exces de pamant. Clateste cu apa rece numai daca este necesar si usuca-le cu prosoape de hartie. Atarna sau aseaza ramurile de plante intr-un loc in care sa circule suficient aerul, astfel incat sa se poata usca rapid. Ierburile umede vor mucegai si putrezi.

4.Indeparteaza frunzele inferioare. Poti folosi aceste frunze proaspete sau le poti usca separat. In aceasta perioada, indeparteaza orice frunze uscate sau bolnave de pe plantele taiate. Frunzele ingalbenite si cele patate de boli nu merita uscate. Aroma lor a fost deja diminuata de stresul sezonului.

5. Impleteste tulpinile. Aduna patru pana la sase tulpini si leaga-le ca un buchet. Poti folosi o sfoara sau o banda elastica. Manunchiurile se vor micsora pe masura ce se usuca, iar sfoara se va slabi, asa ca verifica periodic pentru a te asigura ca manunchiul nu aluneca. Daca incerci sa usuci ierburi care au un continut ridicat de apa, fa manunchiuri mici, astfel incat aerul sa circule intre ramuri si sa nu putrezeasca.

6. Pune ierburile in pungi de hartie (optional). Desi acest pas nu este complet necesar, unii considera ca pungile de hartie ajuta la uscarea mai rapida si mai completa a ierburilor. Perforeaza sau fa gauri intr-o punga de hartie si pune ierburile impachetate in interior, cu capul in jos. Fixeaza punga adunand capatul in jurul manunchiului si legand-o. Asigura-te ca ierburile nu sunt inghesuite in punga. Eticheteaza punga cu numele plantei pe care o usuci.

7. Atarna ierburile cu varful in jos. Cel mai vechi mod de a usca ierburile este sa iei un buchet, sa-l atarni cu varful in jos intr-o camera calda si aerisita si sa lasi natura sa faca treaba.

Cum sa pastrezi ierburile uscate

Arunca orice ierburi uscate care prezinta cel mai mic semn de mucegai. Acesta nu va face decat sa se raspandeasca. Pastreaza ierburile uscate in recipiente inchise ermetic. Borcanele mici pentru conserve sunt foarte bune. Pungile de plastic cu fermoar sunt, de asemenea, potrivite. Ierburile vor pastra mai multa aroma daca pastrezi frunzele intregi si le zdrobesti cand esti gata sa le folosesti. Eticheteaza si dateaza recipientele. Pune recipientele intr-un loc racoros si uscat, departe de lumina directa a soarelui. Poti alege borcane pentru conserve de culoarea chihlimbarului, care sunt concepute pentru a bloca lumina soarelui.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului