Plante de gradina

#liliac #taiere liliac #ingrijire liliac

Cum sa tai corect tufele de liliac

Liliacul este una dintre plantele care iti poate parfuma cel mai puternic gradina primavara . Afla de ce si cum sa tai tufele de liliac , pentru plante mai sanatoase, cu mai multe flori.



Tufele de liliac cresc pe verticala, iar florile pot ajunge tot mai sus de la an la an, lipsindu-te de ocazia de a le mirosi de aproape sau de a le taia cu usurinta pentru a-ti decora casa .

Taierea previne cresterea in inaltime si iti poate asigura tufe dese de liliac, crescute pe orizantala, care iti parfumeaza gradina in fiecare primavara.

Poti obtine cele mai multe flori de la tufele de liliac care au si ramuri batrane si tinere. Ramurile noi infloresc de obicei dupa abia doi ani, dar pentru a te asigura ca planta va inflori generos in fiecare an, trebuie sa o tai in mod regular.



Cand si cum tai tufele de liliac

Tufele de liliac nu au nevoie de taiere in primii cativa ani, pana cand ajung la inaltimea de 2 metri. Ramurile care trebuie taiate sunt cele care au un diametru mai mare de 5 cm.

Momentul ideal pentru taierea tufelor de liliac este imediat dupa ce florile s-au ofilit. Liliacul incepe imediat productia de muguri pentru anul urmator, iar daca il tai mai tarziu, vei avea mai putine flori in primavara urmatoare.

Nu este recomandat sa tai mai mult de o treime dintre ramurile unei tufe de liliac pe an. Taierea va oferi mai multa energie plantei, care va produce mai multi muguri proaspeti. Tufa ideala de liliac are intre 8 si 12 tulpini de varsta diferita, toate avand diametrul intre 2,5 si 5 cm.

Cand tai liliacul incepi cu tulpinile si ramurile moarte sau bolnave, apoi continua cu ramirile foarte subtiri care nu se vor dezvolta sanatos si nu vor produce flori. Ramurile cu diametru mai mare de 5 cm pot fi taiate fara grija, la fel ca si cele care se intersecteaza sau se ating prea mult.



Trebuie eliminate florile de liliac uscate?

Plantele tinere pot beneficia de ajutor si in eliminarea florilor ofilite si uscate. Cele mai multe tufe de liliac infloresc dupa 2-5 ani de la plantare. Eliminarea florilor ofilite da sansa plantei tinere sa-si concentreze energia pentru a produce alti boboci.

Odata ce tufa ta de liliac a ajuns la maturitate, nu va mai avea nevoie de eliminarea florilor uscate. Din acest moment, taierea devine recomandata, pentru mentinerea aspectului plantei si pentru un numar de flori cat mai mare.



Cum revigorezi un arbust matur de liliac

In salbaticie sau neglijati, tufele de liliac se transfoma in adevarati copaci, care mai infloresc doar in partile superioare ale coroanei. Daca vrei sa obtii mai multe flori de la un arbust matur de liliac, taierea este solutia.

Taie in fiecare primavara o treime dintre ramurile groase timp de trei ani. Chiar daca poti pierde o parte dintre flori, primavara ai cel mai bun acces la ramuri pentru a le taia corect.

O abordare mai drastica este taiarea tuturor ramurilor mai inalte de doi metri la inceputul primaverii. Taie ramurile groase in primavara urmatoare si pasteaza-le pe cele mai sanatoase, dand o forma placuta tufei de liliac, care iti va parfuma apoi intreaga gradina.

Sursa foto: National-flowers.info

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului