Plante de gradina

#protejare trandafiri #trandafiri #inghet #iarna

Cum sa protejezi trandafirii de inghet in timpul iernii. Trebuie sa faci asta daca vrei sa te bucuri de ei si vara urmatoare

Cand vine vorba de pregatirea gradinii pentru iarna, unele plante vor avea nevoie de un pic mai mult ajutor din partea ta. Trandafirii beneficiaza in special de un plus, deoarece majoritate trandafirilor, cum sunt grandifloras si floribundas de astazi, sunt altoiti, ceea ce inseamna ca o ramura de la un tip de trandafir a fost atasata la baza mai puternica si mai rezistenta la boli a unui alt tip. Imbinarea in care s-a facut unirea are nevoie de protectie suplimentara impotriva temperaturilor de inghet, deoarece cresterea altoita ar putea muri complet, lasandu-te doar cu radacinile, care nu vor fi la fel de atractive. De asemenea, plantele pot fi impinse afara din pamant in timpul ciclurilor de inghet-dezghet din timpul iernii.

 

Cum sa protejezi trandafirii de inghet in timpul iernii

Pregatirile de iarna pe care va trebui sa le faci depind de temperaturile cele mai scazute pe care le ai in regiunea ta si de tipul de trandafiri pe care ii ai in gradina. Dar toate soiurile vor face fata mai bine vremii reci daca ii uzi bine toamna, inainte ca pamantul sa inghete.

Pregatirea trandafirilor pentru iarna in climatele reci

In zonele in care iarna este blanda, dar solul ingheata in continuare (de obicei, zonele de rezistenta 6 si mai sus), urmeaza acesti pasi pentru a oferi trandafirilor tai o protectie suplimentara.

La inceputul toamnei, inceteaza sa mai tai trandafirii si lasa plantele sa formeze solduri (pastai de seminte) pe masura ce se pregatesc in mod natural pentru iarna. Daca tai soldurile cat timp temperaturile sunt inca calde, acestea pot incerca sa produca o noua crestere frageda care ar putea fi lovita in timpul unui val de frig.

Dupa primul inghet din toamna si cand temperaturile nocturne scad pana la 20 de grade, protejeaza plantele de ciclurile de inghet si dezghet, punand pamant peste baze. Acopera mugurii (o zona umflata, cu aspect de crusta, de pe tulpina principala, unde s-a facut altoirea) si pana la aproximativ 30 de centimetri de planta. Foloseste pamant proaspat sau compost, nu pamant razuit din jurul plantei, si ingramadeste frunzele uscate si maruntite sau bucatile de scoarta peste solul ingramadit.

Taie trestiile prea lungi la trandafirii de tip tufa pentru a preveni deteriorarea de catre vant. Taie aceste tulpini la aproximativ o treime din lungimea lor, facand taieturile chiar deasupra unui mugure orientat spre exterior, unde va aparea o noua crestere in primavara. Indeparteaza tulpinile moarte la inceputul primaverii - acestea vor arata mai degraba maro decat verzi.

Primavara, indeparteaza frunzele sau scoarta si pamantul pe care l-ai ingramadit in jurul bazei. Imprastie frunzele si scoarta in jurul gradinii.

Protejarea trandafirilor in climatele foarte reci

In zonele nordice, unde iarna inseamna temperaturi sub zero grade si vanturi friguroase si uscate, s-ar putea sa fie nevoie sa iei masuri mai extreme pentru ca trandafirii tai sa supravietuiasca.

Dupa primul inghet, indeparteaza frunzele ramase, taie tulpinile pana la trei-cinci dintre cele mai groase si mai sanatoase si taie-le pana la o inaltime de aproximativ 30 de centimetri. Sapa un sant intr-o parte a trandafirului suficient de mare pentru a contine intreaga planta. Foloseste o furculita de gradina pentru a slabi usor radacinile plantei suficient de mult pentru a o putea rasturna pe o parte si a o aseza in sant. Acopera trandafirul cu pamant. Aduna un strat de 5 cm de frunze maruntite deasupra gramezii. La inceputul primaverii, descopera cu grija trandafirul si replanteaza-l.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului