Plante de gradina

#bulbi #plante de gradina #zambile

Cum sa plantezi zambile

Stiai ca in Franta zambilele sunt cultivate in cantitati uriase si folosite in productia de parfumuri? Zambila este una dintre florile reprezentative ale primaverii insa perioada propice pentru plantarea ei este toamna, in luna octombrie. Iata cum:


Ai nevoie de :

1 Alege bulbi de zambila mari si solizi. Evita bulbii moi si pe cei care prezinta pete sau au miros urat . Ca zambilele tale sa fie de efect, ai nevoie de cel putin 12 bulbi.


2 Planteaza bulbii de zambila intr-un loc expus la soare . Solul trebuie sa fie usor nisipos si sa aiba un drenaj bun. Bulbii se planteaza la 15-20 cm adancime si la 10-15 cm distanta unul de altul. Atentie ca pamantul sa nu fie prea umed pentru ca bulbii vor putrezi.


3 Daca locuiesti in zone cu ierni calduroase nu esti nevoit sa intervii in niciun fel in perioada de inactivitate a plantelor. Bulbii, de la natura, contin apa si hrana suficienta ca sa treaca peste perioada de iarna. Daca locuiesti intr-o zona cu ierni friguroase, incearca sa protejezi plantele acoperindu-le cu paie.


4
Primavara devreme zambilele vor incepe sa infloreasca. Poti sa le hranesti cu o substanta fertilizanta ca sa le ajuti sa se dezvolte si sa infloreasca. Vei observa ca odata cu trecerea anilor, zambilele se vor subtia.


5 Rupe varfurile florilor dupa ce acestea au inflorit. Zambila produce bulbi laterali care pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat.


6 In ceea ce priveste mentinerea zambilelor, tot ce trebuie sa faci este sa indepartezi florile moarte, pentru a incuraja o noua inflorire .


7 Poti sa tai zambilele, imediat deasupra solului, pentru a le aseza in vaze.


8 Nu taia zambilele dupa ce sezonul de inflorire va trece, frunzele ramase vor furniza nutrientii necesari bulbilor. Ele se vor usca pana la sfarsitul verii, moment in care vor putea fi indepartate.


9 Lasa bulbii de la zambilele taiate sa se usuce, scoate-i din pamant si depoziteaza-i in locuri intunecose, uscate si racoroase. Daca o planta are mai multi bulbi, este indicat sa-i separi, pentru a se putea dezvolta mai bine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare